130810 lördag, Med Lillcub över Skåne, Fika i Abbekås

Vaknade upp hemma hos Öywind i Linhamn, Lina bjöd på frukost innan hon åkte ner till sitt sedvanliga morgondopp i havet. Ett okynne hon bedriver hela året om, burr!
Öywind frågar om jag har lust att hänga med till Eslövs Flygfält och ta en tur i hans gamla Piper Cub. Jo, det var en fråga, självklart är man pigg på sånt så här på ålderns höst. En lika dan Cub ägde jag på sjuttiotalet, har nog inte suttit i en sådan sedan dess.
Vi tar våra hojar, jag på min Transalp, Öywind på sin stora mullrande HD. När vi anländer till fältet, vem står inte där? Jo, gamle Lennart Nordström. En pensionerad pilot som tillbringat en stor del av sitt liv i luften. Han var med på träffen i tisdags och var, som jag tidigare nämnt den förste ägaren av SE-EES. Lennart har flugit för flera bolag från puderflyg med bas på just Eslöv till Transair, Linjeflyg. Han drev med framgång Malmö Aero. Jag utförde tre ferryflighter från Kansas till Malmö för honom. Vi har haft många affärskontakter genom åren. Han är en duktig berättare, som man kan lyssna till hur länge som helst.
Jag installerar mig i cuben, otroligt svårt att komma in i den med köpeknä och köpehöft. Inte var väl cubarna så här trånga förr i världen? De bör ha krympt betänkligt.
Vi startar och glider ut över Skåne, otroligt vackert, vilken härlig känsla, har detta verkligen varit en del av mitt tidigare liv? Konstaterar att det är ungefär ett år sedan jag senast flög, även då med Öywind. Då i hans Cessna 140.
Vi passerar söder om Ringsjöarna som vi kan se på en bild. Ropar upp Lasse Eggeling i Abbekås och frågar om kaffepannan står på. Jovisst gör den det. Vi var välkomna. Lasse körde ut på sitt flygstråk som han kallar för Egglanda för att kolla att ibga kaninhål har uppstått. Delar av stråket hyr han ut till den bonden som på vårarna levererar de första nypotatisen till Stockholms restauranger. Det är alltså klassisk mark vi landar på efter en timmes tur i det vackra vädret.
Vi taxar in till Lasses villa och parkerar ganska nära kaffebordet. Marianne skär upp en vetelängd och vi slår oss ner. Deras närmsta grannar var där och vi fick några timmars trevlig samvaro.
Vi startar upp igen och flyger förbi ett grässtråk, som jag just nu inte kommer ihåg namnet på. Vi snackar lite över radion med en gemensam kompis som sitter i ett annat flygplan med någon elev han lär start och landning.
Samma kille har ett eget litet flygfält i närheten, tog några bilder även på det fältet, det
ligger så grant med hans bostad i bakgrunden.
Vi närmar oss Eslöv och får landa på tvärstråket, eftersom vinden tilltagit ganska kraftigt. Ser att vädret börjar se hotfullt ut i väster, nog bäst att sno på hemåt.
Åter på hojen, passerar Höör, stannar hos Lars Duva utanför Osby och tankar. Nu har det börjat regna ordentligt. Hade tänkt äta upp mig lite på restaurangen i Huseby, men sätta sig där genomblöt är nog ingen bra idé. Tar en varmkorv och en choko i stället.
Står sedan på ordentligt under ca två mil, som det tar innan jag kommit igenom kallfronten. Sen var det fina vädret hemöver, passerar Växjö, Åseda och Virserum, blir kaffesugen, funderar på att hälsa på min FB-vän Göran Walldeck, han har tidigare bjudit på kaffe när jag passerat. Nej har jag nu väl fått upp farten fortsätter jag upp mot Målilla och Hultsfred till Sjundhult där nu åter tystnaden råder och gästerna lämnat.
Resan började i måndags eftermiddag och jag var hemma på lördagskvällen, 198 mil blev det. Längsta dagsetappen blev 42 mil på fyra timmar.Alltså inga mastodontkörningar.
Nu var det nog så, att målet för själva resan var just resan. Tack alla för trevliga kommentarer, alltid kul att höra.

130810_1 130810_2 130810_3 130810_4 130810_5 130810_6 130810_7 130810_8 130810_9

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *