Mitt silvermärke i segelflyg (Silver-C) Del 2

20140327-230400.jpg
Mitt silvermärke i segelflyg (Silver-C) Del 2

Först lite bakgrund till flygplanet jag använde vi min sträckflygning till Mönsterås.

Sedan kommer det tragiska slutet. Flygplanet krossas under snömassorna när taket rasade in på Hultsfredsklubbens hangar i mitten på 60- talet.
Därefter försvann flygplanet lite mystiskt men återkom efter att flygplanet återfördes från en lada i trakten av Horn. Flygkroppen var/är i miserabelt skick, några vingar verkar inte finnas kvar.

Fick ett mail från Anders Möller han skriver bland annat följande:
Fick tips om Din sida av min son Patrik. Jag och Erik Björkman tog cert 1958 på Bulltofta och flög då SGP som var omdukad den vintern och målad enligt förslag av Ove Dahlén. Vi är alla tre nämnda fortfarande aktiva. Jag har hela tiden varit Malmöklubben trogen som lärare och segelflygchef. Erik gick till FV och sedan Swissair men är åter i Sverige som pensionär. Ove var hos MFI och SAAB i USA men är tillbaka också som pensionär.
Jag gjorde militärtjänst i Eksjö och var i Hultsfred sommaren 1960 i samband med en flyguppvisning och då fanns SE-SGP där. Jag var med i Robert Danewids lag på 70-talet på Hultsfred och har ett minne av att Du vid ett tillfälle for runt i moln i avvaktan att kunna landa
hemma.

För två år sen fick jag reda på att kroppen på SE-SGP fanns på Hultsfred och fick frågan om Malmöklubben var intresserad av ”reliken”. Jag kände konstruktören, Lennart Hemminger, som tillbringade sina år efter pensionen på Sövde där hans Cessna från 1947 står kvar i hangaren han ägde. Jag hämtade flygkroppen, som nu hänger i MSFK-hangaren.
Bifogar bilder!

Anders Möllers kommentar till bilderna:
Det är OK att använda bilderna. Jag har Luftwaffeflyghuva och är 18 år, Erik Björkman, 19 år har båtmössa med Svensk Flygtjänstemblem.
Efter 24 starter i Bergfalke II-55 SUC gjorde jag min första EK-flygning med GrunauBaby SE-SNR den 14/10-56.
Nu i höstas 2013 flög jag Bergfalke II-55 SYT, som klubben har fått i luften och firade att jag varit segelflyglärare i 50 år.

Så långt Anders Möller. Ska bli intressant att följa segelflygplabets fortsatta öden den eventuella fortsättningen
Fick tips om Din sida av min son Patrik. Jag och Erik Björkman tog cert 1958 på Bulltofta och flög då SGP som var omdukad den vintern och målad enligt förslag av Ove Dahlén. Vi är alla tre nämnda fortfarande aktiva. Jag har hela tiden varit Malmöklubben trogen som lärare och segelflygchef. Erik gick till FV och sedan Swissair men är åter i Sverige som pensionär. Ove var hos MFI och SAAB i USA men är tillbaka också som pensionär. Jag gjorde militärtjänst i Eksjö och var i Hultsfred sommaren 1960 i samband med en flyguppvisning och då fanns SGP där. Jag var med i Robert Danewids lag på 70-talet på Hultsfred och har ett minne av att Du vid ett tillfälle for runt i moln i avvaktan att kunna landa hemma.

Så långt Anders Möller, det ska bli intressant att följa detta segelflygplans fortsatta öden efter en eventuell återuppbyggnad.

20140327-230442.jpg

20140327-230502.jpg

3 reaktioner till “Mitt silvermärke i segelflyg (Silver-C) Del 2”

 1. SE-SGP LH 22 Baby Falk (Kockums) Tillv.nr 6 Tillv. år 1947
  R 47-08-29 Aeroklubben i Malmö, Malmö (KSAK)
  H 58-09-28 Eslöv, minuslandning, trädkollision, rundslagning
  60-01-25 Nordöstra Smålands Flygklubb, Hultsfred
  F 66-01-11 Hultsfred, förstört vid hangarras (snötyngder)
  Ar 67-12-15 Kasserat
  Källa: Lars E Lundin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *