Älgjaktsfinalen 2013

20131215-203848.jpg

Efter mycket möda hade jag tagit mig upp på ett högt berg och satt mig till rätta i ett torn. En kopp kaffe och en macka sitter bra. På avstånd hör jag en hund, bör väl vara någon jakt på grannmarken, det verkar som jakten står stilla, kanske ståndskall, men det låter inte så heller.

Jag ropar upp på radion och frågar vad som är på gång? Jo det är en älg på väg mot Kvarnarna där Du sitter, var beredd!
En stund försvagas skallet men efter en stund hörs det ändå starkare men ändå inte så nära. Jag sitter och funderar på vad som är på gång. Plötsligt hörs skallet närmare. Bäst jag tar fram bössan och ställer mig upp. Hoppsan där kommer en ko med kalv fram nere i dalen nästan vid sjökanten. Det var lite väl långt håll kanske 150 meter. De stannar upp och jag märker att det nog blir svårt att skjuta på fri hand, böjer mig ner och tar stöd mot tornets räcke. Får in kalven i siktet, den står endast en meter bakom kon. Jag kramar mjukt av och skottet går, i samma sekund faller kalven rakt ner. Kon såg sig om och gick iväg ca 10 meter där stod hon och lyssnade. Efter någon minut kom hunden fram och började slita i pälsen på kalven, som var stendöd.

Efter någon halvtimme dyker hundföraren upp och jag försöker ta mig ner för berget och fram genom blötan. Efter uttagning får vi med förenade krafter dra fram kalven till körvägen. En tjurkalv mindre i Tvetaskogarna.
Äntligen utdelning efter alla höstens älgjakter. Det är den enda älg jag sett denna säsong.

Då blir det rökt älghjärta på julbordet även i år. Det blev det inte förra julen. Gillar egentligen inte att posera vid skjutna djur. Får bli ett undantag. Nu har vi i Tvetalaget skjutit tre vuxna och fyra kalvar.
I skrivande stund på nästa pass passerade fyra rådjur. De är vackra att se. Även på det passet fick hundarna upptag och drev in på grannmarkerna. Då sa jag upp mig och åkte hem.

På tal om älgjakt, kom vår husläkare Petra över i går kväll, lördag. Hon hittade en ryggbit av älg i vår frys, som hon lagade till med tysk grundlighet. Hon hade även med sig en flaska alkoholfritt vin till Sollan. Ja sjukvården i Vimmerby får man verkligen inte klaga på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *