Besök hos missionnärsparet Margareta och Eugén Arvidsson 150623

(null)

Bella och jag gjorde årets premiärtur i vår MG cab till Vrigstad igår.
Hade fått en inbjudan till mina vänner Margareta och Eugén Arvidsson, som numera bor i Vrigstad utav alla ställen på jorden. De är från början norrlänningar och har bott en stor del av sitt liv i Bolivia där jag några gånger besökt dem.

Eugén är verkstadsägaren från Lycksele som bl a var en känd rallyåkare och som sedermera blev missionsflygare i Bolivia. Margareta var skolärarinnan som blev svensk vicekonsul i Bolivia. Sollan, Joacim och jag tillbringade några veckor hos dem för många år sedan. Vi fick följa med Eugén på flera av hans dramatiska flygningar i Andernas bergiga värld, ofta på syrgashöjd för att komma över vissa bergspass.

Vi besökte La Paz, världens näst högsta internationella flygplats på en höjd av 4061 meter över havets nivå. I Sverige får vi inte flyga över 3000 meter utan syrgas, i La Paz bor och lever man på över 4000 meters höjd.

Vi åkte bil till Titicacasjön, som är världens högst belägna sjö och ligger på 3812 meters höjd över havet. På vägen dit passerade vi världens högsta skidlift som ligger på 5421 meters höjd. Bolivia är ett fantastiskt land!

Vi fick även följa med Margareta på ett besök hos en svensk medborgare som satt fängslad i ett sjabbigt fängelse i staden Sucre. Sucre är Bolivias huvudstad. Det var en intressant upplevelse. Vi fick röra oss fritt på fängelsegården där fångarna gick fria och hade egna nycklar till sina celler. Detta för att ingen skulle kunna stjäla deras tillhörigheter. Runt fängelset var murar och om fångarna ville gå ut på stan och handla gick det bra men då åtföljdes de av minst en skarpt beväpnad vakt. Jag gick runt och videofilmade och samtalade med fångarna, de verkade uppskatta vårt besök, någon jag träffade skulle sitta där i 30 år, hoppas att han nu har avtjänat sitt straff.

I början på nittiotalet flög Eugén och jag med en enmotorig Cessna 206 från norra America via Florida, Bahamas, Cuba, Jamaica, Colombia till Bolivia. Det var en lång och äventyrlig resa över Karibiska havet och Amazonas ljungler. Det var en leverans av ett missionsflygplan som skänkts av Svenska Läkarmissionen. I Miami köpte vi ett gevär som kunde behövas vid en eventuell nödlandning i Amazonas djungler.

Numera lever de i sin nybyggda villa i Vrigstad. På bilden ser vi Eugen vid sin gamla Indian motorcykel. Det blev en heldag med många gemensamma minnen till god mat, jordgubbar och nybakat bullar som man numera inte är bortskämd med.

(null)

(null)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *