Den 8,e maj


Har idag genomlevt ytterligare en 8,de maj. Ett datum som jag inte ser fram emot, idag är det 27 år sedan vår Berch 99 Airliner med registrering SE-IZO havererade under inflygning till Osksrshamns flygplats med ett fatalt resultat. Alla 16 ombord omkom, denna dag som då var lika vacker som idag.

Natten som följde låg jag vaken och försökte tänka in hur de 16 drabbade familjerna hade det. Det var en mardröm som jag aldrig kommer över. Att jag inte då var världens populäraste man fick jag lära mig leva med.

Men jag kommer också ihåg en kram som jag fick av en ca 15 årig tjej som mist sin mamma. Jag tror det var på årsdagen efter haveriet då det var arrangerat en träff på haveriplatsen.

Jag brukar besöka platsen för nedslaget när jag har vägarna förbi, idag tog jag med Mig Bella och åkte dit. I år blev jag ensam där klockan 09.41, som var tiden för haveriet. Där brukar finnas blommor men inte idag, denna vackra söndagsmorgon! Jag satt där på en sten någon timma i mina högst egna tankar.På

Jag körde in till Oskarshamn, tänkte besöka någon kyrka men de verkade alla stängda av olika anledningar. Svenska kyrkan var kanske öppen men den är lite för högtidlig för mig med sina mässor och vita långskjortor på prästerna.


Besökte i stället min mellanbrors grav som jag vattnade, blommorna verkade törstiga. Han blev 76 år, nu är jag ifatt honom.

På en närliggande grav stod namnet Gurli Lindmark, hon dog för massor av år sedan, blev ca 90 år. När jag var barn var jag på juniorläger varje sommar, ofta på Öland. Då var alltid tant Gurli matmor och hon tog hand om mig på ett sätt jag aldrig glömmer. Jag vattnade även hennes blommor.

Körde hemåt via Hultsfred men där verkade flygklubben helt övergiven.

Det blev några timmar hos Sollan, vi kunde sitta ute i solskenet, hon tyckte det var skönt.

8,de maj har ändå något positivt med sig, det var just den dagen år 1982 som vi några entusiaster träffades på Slottet i Bjärka Säby och bildade MAF- Sweden (Mission Aviation Fellowship), alltså missionsflyget, det var en dag som på ett sätt förändrade mitt liv, det gav mig möjlighet att besöka och även flyga i några av världens allra fattigaste länder och se och få inblick i människors liv i slum och förnedring.

Svenska MAF har fått rädda många liv, massor av liv. Kanske ändå är den åttonde maj inte enbart en olycksdag!

2 reaktioner till “Den 8,e maj”

  1. Dina inlägg är intressant att läsa Detta kommer jag ihåg jag läste om ,trodde väl aldrig då att jag fått lära känna dig genom Anders o Barbro, o till och med bott hos er. Dagmar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *