Det glesnar i leden

Det glesnar i leden

I måndags var jag åter på begravning, den fjärde på några månader. Ändå har jag missat ytterligare en äldre väns begravning.

Nu var det mc- kompisen Anders Månsson, som sluppit ifrån sitt lidande. Han har kämpat tufft mot sin chanser under många år, jag tror det var sex år.

Mina första minnen av Anders var när jag kommit hem från militärtjänsten på A7, på Gotland. Året var 1959, jag var 19 år, Anders var 14.

Jag blev kontaktad av bagarmästare Cederfeldt, som hade ett bageri på Kungsgatan i Vimmerby. Hans chaufför hade blivit akut sjuk. Kan Du köra min brödbil, var hans första fråga. Du får 25 kr om dagen! Hoppsan, det var mycket pengar, mot de 2 kr och 50 öre om dagen jag fick när jag tjänade kungen.

Cederfeldt hade köpt en helt ny Mercedes 180 av min storebror Bengt. Det var ju lockande bara det, att få ratta en ny Merca. Baktill hängde en släpkärra varpå vi körde brödbackarna.

Vi började tidigt, vill minnas det var kl 06.00. Jag skulle få en lastkarl med mig så att jag slapp att springa in i butikerna själv. Lastkarlen var just den 14- årige Anders Månsson, en glad och pigg yngling. Jag kände hans far och farbröder, nästan alla av dem var eller hade varit mycket duktiga tävlingsåkare, det gällde speedway, isracing, enduro, cross och stock car, kanske mer.

Det hör till saken att även min gamle lekkamrat och numera FB- vän Anders Nilsson fungerade som lastkarl under någon period.

Sedan dess har Anders och jag varit goda vänner och ibland åkt motorcykel tillsammans, senast i maj 2012, då vi tillsammans åkte hoj ner till Rügen i Tyskland för en veckotur. Vi var sex äldre män i min egen ålder. Svinkallt när vi åkte ner till färjan i Trelleborg, ösregn när vi åkte hem. Men på Rügen hade vi strålande sol alla dagar. Inget bekom Anders, han var på strålande humör, inte ett ord om sin sjukdom. Han guidade oss på ön, han liksom jag hade varit där flera gånger tidigare.

Anders älskade att åka hoj. Han berättade att han under senaste sommaren, 2013, kört ca 2000 mil på motorcykel, trots sin sjukdom.

Nu orkade han inte längre, han somnade in och på begravningen kom det så många vänner och bekanta att begravningscermonin fick hållas i två omgångar för att alla skulle få plats.

Det var ett fint avsked vi fick av Anders med en minnesstund efteråt i församlingshemmet.

Vila i frid Anders!
/J-O

Bilden med text hade Anders själv ombesörjt och visades på hans Facebooksida på dödsdagen.

20140220-003446.jpg

20140220-004435.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *