En bok om Carl Gustav von Rosen

20140108-003031.jpg

Gerillapilot i Biafra
Vår son, som basar för Erikshjälpens secondhand butiker i södra Sverige, hade för en tid sedan köpt och gav mig boken ”Gerillapilot i Biafra”. Hade den visserligen tidigare men fick anledning att läsa den igen. Den handlar om några svenskars heroiska insatser med svenskbyggda små, tvåsitsiga MFI-9 plan i utrotningskriget, som Nigeria bedrev mot Biafra och dess millioner barn, varav många svalt till döds i massor. Flygplanen kallades: ”Biafran Babies”. De anföll under alla tider på dygnet och från lägsta höjd, slog ut elverk, Mig-17 flygplan, Canberras och Ilyushin-flygplan ur Nigerias flygvapen, allt för att stoppa Nigerias attacker mot marknadsplatser, sjukhus och hjälpsändningarna, som pågick från ön San Thomé.

Intressant att läsa om C-G von Rosen. Har bara träffat honom tillfälligt några gånger på briefingkontoren ute i Europa. De andra deltagarna flög liksom jag i taxiflygsvängen på den tiden.
Författaren Gunnar Haglund och jag gick på flyglärarutbildning på Saab i Linköping 1967, Martin Lang var vår lärare i avancerad flygning, han utbildade mig bl.a. i inverterad flygning såsom ryggflygning, bunt, ryggspinn, mm. Rune Nordgren, som också flög i taxisvängen och som så tragiskt omkom en dimmig kväll under anflygning till Ronneby.

Eftersom vi hade kommunikationsradio i sovrummet följde Sollan och jag honom när han passerade våra trakter mot Kallinge flygplats i Ronneby, han verkade orolig för vädret och begärde flera gånger aktuellt väder. Det var med sorg vi på morgonen hörde på radion att han och hans 7 amerikanska passagerare hade omkommit i kraschen. Han gjorde också insatser i Biafra. Idag är så vitt jag vet samtliga av dessa Biafra- piloter döda.

Kommer ihåg att jag var lite besviken varför jag inte blivit tillfrågad när jag fick höra att de dragit iväg i största hemlighet. Deras minikrig gav gensvar över hela världen, ingen trodde väl på att dessa små flygplan skulle slå ut merparten av Nigerias flygvapen medan de stod på marken.

Bilden är på en annan bok, den boken jag omnämner hade jag ingen bild på. Jag har nog alla böcker om Carl Gustav von Rosen i mitt bibliotek, dock inte den senaste, som hans sonhustru skrivit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *