En sammanfattning av lördagen 140823

20140824-001828.jpg

Dagen började med kraftiga regnskurar i Vimmerbytrakten. Lämnade hustrun Solveig på vårdhemmet Granebo där hon verkar trivas, hon berömmer personalen väldigt.

Fortsatte till Oskarshamn och kenneln där vi köpte Bella. Hon blev jätteglad när hon mötte sin mor och far men även ytterligare ett 15- tal yorkshireterriers. Bella hoppade direkt upp i knät på både sin tidigare matte och husse. Hon ska vara där ett antal dagar när hennes ordinarie husse drar iväg norrut på motorcykel tillsammans med ett antal likasinnade med samma böjelser.

20140824-002123.jpg

Därefter drog jag vidare till Eksjö och den gamla exercisplatsen Ränneslätt med sina tragiska minnen från baltutlämningen där dåvarande regeringen visade sin feghet mot ryssarna. Jag har hört hemska berättelser från de som då tjänstgjorde som värnpliktiga vid utlämningen. Vi höll faktiskt till exakt på den platsen där dessa händelser timade efter andra världskriget.

Nu var det dock trevligare händelser på gång, Norra Smålands flygklubb i Eksjö hade åter ordnat en minnesdag från en gammal pilot, som landade där för ca 100 år sedan. Tyvärr var det nog lite mindre besökare i år mot vad det var förra året. Tror många stannade hemma eftersom vädret var lite opålitligt.

20140824-002526.jpg

Här träffade jag min gamle flygfotograf Sture Åsberg, som jag inte träffat på närmare 45 år. Det var just han som gav mig nicknamnet J-O när vi var baserade uppe i Kiruna år 1969. Sture och jag trivdes mycket bra tillsammans under några säsonger då vi flygfotograferade vårt avlånga land från en Piper Colt med registreringen SE-CZO. Det var många minnen, som vi ventilerade. Nästa bild är Sture tillsammans med Jan ”Spinn” Fridén. Minnena från Spinn är så många att det skulle behövas en hel bok att relatera dem. Båda var de flygelever hos mig, senare anställda som flygfotografer och spinn som pilot under några år. Sture blev polis och artilleriflygare, Spinn hamnade efter tjänst i några flygbolag i Sverige på Grönlandsflyg. För Grönlandsflyg gjorde han flygexpeditioner till både syd- och nordpolen. Vi fyller år på samma dag och varje födelsedag brukar han ringa mig. En gång ringde han mig via en satellittelefon när han satt insnöad i en igloo på Sydpolen. Tror han jobbade närmare 20 år på Grönland, en ö som han för första gången besökte som styrman åt mig. Då satt vi insnöade på Narsarsuaq flygplats, vi flög då en Beech Baron utan extratankar.

20140824-004612.jpg

Kent Idensjö, eller Mauritzon som han numera heter var också en gång flygelev hos mig, även han var anställd under några år, därefter flög han för Syd Aero, Linjeflyg och avslutade karriären på SAS där han flög fram till sin pensionering. Här sitter han i vänsterstolen på sitt eget flygplan. Han hade kommit från Borglanda flygfält på Öland för att närvara vid dagens träff. Även Kenth har varit med mig på någon atlantflygning och vi har gjort massor av skojiga flygningar tillsammans. Vid ett tillfälle satt vi anhållna i sju hos kommunisterna i Polen. På senare år har han korsat Atlanten på betydligt högre höjder.

20140824-005429.jpg

Det här var en bildkavalkad från detta Fly in i Eksjö. Några bilder har jag tagit själv och några har jag snott från andra som var med.

Följ mig under några kommande dagar här på bloggen, ska försöka rapportera från säsongens troligen sista långtur på motorcykel. Nu några timmars sömn före nästa äventyr.
Sov gott alla där ute i stugorna här i vårt land och även Ni, som följer mig uti andra länder.
/J-O

2 reaktioner till “En sammanfattning av lördagen 140823”

 1. Mycket trevligt att få träffa dig. Ser fram mot att vi ses igen och får prata om gamla minnen. Ska leta efter …. Kort. Hälsa Sollan från mig.
  Sture Åsberg
  Sjöåsgatan 1
  575 35 eksjö
  0723-283537
  Lillemor2008@live.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *