Ett 50- årsminne 180314

I slutet av 60- talet hade jag ett kontrakt med Fa Aerofoto i Vetlanda. Det gällde flygfotografering från luften med min Piper PA22-108 Colt.

Det är ett tvåsitsigt flygplan där man sitter sida vid sida.

Vi flög över hela Sverige från Ystad i söder till Karesuando i norr. Det gällde att under sommarperioden flyga så snart det blev en solig dag. Det kunde hända att vi var i luften 9 timmar om dagen. Kommer ihåg en sommar när vi var baserade i Luleå och Kiruna, solen sken från klar himmel och när man vaknade tidigt och såg det vackra vädret ville man nästan spy. En hel dag i ett trångt, bullrigt flygplan på lägsta höjd, tusentals 360 graderssvängar i värmen väntade.

Igår blev jag påmind om vad som hände för 50 år sedan under en av dessa fotoflygningar. Min dåvarande flygfotograf, Sture Åsberg, som varit flygelev i min flygskola i Hultsfred var nu anställd över sommaren som flygande fotograf.

Sture kontaktade mig under gårdagen, han hade städat ur sin lägenhet inför en flytt. När han drog ut enlåda i sitt skrivbord hittade han tre foton som hamnat bakom lådan.

Ska här berätta om bakgrunden till dessa foton tagna med en fin Hasselbladskamera med teleobjektiv.

Sture och jag var på fotouppdrag i Norrland. Vid det här tillfället plåtade vi i närheten av Lappträsket i Norrbotten. En filmrulle bestod av 12 bilder och det blev en paus för filmbyte ganska ofta. Då steg jag högre upp till något mindre turbulent luft.

Vid ett sådant tillfälle råkade jag få se en kvinna utan kläder stod så vackert på en brygga och vinkade upp till oss. Ett stycke upp på land ligger en man i ett vindskydd och solar, även han utan kläder liksom han en gång var skapad.

Jag funderade lite, kan han verkligen ligga och beskåda denna till synes vackra solbrända kvinna, dansa naken utan att bli berörd. Vi plåtade flera km ifrån deras plats, som låg helg avskilt från all civilisation. Vid nästa filmbyte kunde jag inte låta bli att spana in bryggan där kvinnan stått. Mycket riktigt hon hade krupit in till sin man. De låg mycket tätt tillsammans.

Jag berättade inte för Sture vad jag sett när han var upptagen med filmbyte. Jag instruerade honom att han skulle vara beredd med kameran, jag drog ned till tomgång på motorn och glidflög ganska ljudlöst ned mot paret. Sture satt redo med kameran helt ovetande vad som väntade honom. När vi var nere på lämplig fotohöjd i rätt fotovinkel blev Sture så överraskad att han sänkte kameran och glömde plåta. Detta gjorde att jag fick lägga på en mycket brant sväng på lägsta höjd när han väl kom till sans och kunde ta tre snabba bilder. Kvinnan vinkar fortfarande glatt till oss och vi drar oss diskret därifrån.

Att bilderna väckte en viss uppmärksamhet när de kom in till Aerofoto i Vetlanda hör till saken.

När jag igår talade med Sture tyckte jag att han borde lägga till en ny titel. ”Sveriges troligen första flygande porrfotograf”.

Händelsen kan nog nu 50 år efter händelsen betraktas som preskriberad. Med hänsyn till inblandade publiceras inte bilderna.

En kommentar till “Ett 50- årsminne 180314”

  1. Varoligt att du är på gång igen Tänk va mycket minnen du har att berätta om lev väl ha de bra Dagmar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *