Ferryflyg på TV10 141218

Just nu pågår en programserie om ferrypiloter på TV10 i Sverige. Får väl hoppas att dessa piloter inte är de amatörer de utger sig för att vara.

Jag har gjort 33 transatlantiska Ferryflygningar med olika typer från Seneca till Twin Otter, King Air 200 etc. Har dock vägrat att flyga enmotorigt över Nordatlanten, men har anlitat andra att flyga enmotoriga när jag köpt dylika från USA.

Hade ofta kontakt med Globe Air,s ferrypiloter under min aktiva tid. De föredrog alltid att flyga enmotoriga flygplan. De menade att det är dubbel ridklubb att få motorbortfall på en tvåmotorig maskin. Teroretiskt stämmer det, men psykologiskt känns det bättre att ha två snurror.

Min erfarenhet är att man får förvänta sig det oförväntade vid nästa alla dessa flygningar. Tekniska fel uppstod mer eller mindre alltid vid flygningar med fabriksnya flygplan. Ingen av mina flygningar gjordes med GPS, det hade jag inte ens hört talas om på den tiden. Det var klocka och kompass som gällde.

En del flygningar gjorde jag helt ensam, ibland med någon kompis, min son var med på några. Vid några tillfällen upplevde jag magnifika norrsken som sträckte sig från horisont till horisont. Jag har alltid gillat ferryflygningar till olika delar av vår värld, Nord- och Sydamerika, Asien och inte minst Europa, inga krävande pax, man övernattar där man själv vill och träffar mycket intressanta människor. Man landar ju inte på de turistorter medelsvenssons brukar landa.

Tycker nog programmet har ett visst underhållsvärde trotts den dramatik de försöker att få fram, men det kan man ju ofta se i liknande amerikanska tv- program.

IMG_2223.PNG

6 reaktioner till “Ferryflyg på TV10 141218”

 1. hej
  ja mycke möjligt när ja träffade hasse w va han flyglärare på stockholms nya flygskola (inte flugskola,hi hi)
  han var hemma hos mina föräldrar sån idol för mej tillsammas med en mek. som hette sven fagerudd, senare lin, han oxså idol krigade i finska vinterkriget.
  ha de hur bra som de ba går, underbart att läsa din blogg, du tar tillbake mej till min barndom, vi e nästan lika unga ,ja född 45, o så e ja husse en lhasa apso, fyller 10 i mars o ja 70,så vi öppnar en spec burk då

 2. hej
  grattis i efterhand gott nytt år i förskott
  när jag läste det senaste så fick jag ju en syn, vi har kanske setts, öland 1962, jag var 17 hade flugit dit från skå-edeby flygplan stinson 108, pilot hasse wickman, för tidigt avliden pens dc-8 kapten sas, kalle wallen mek o min ungdomsidol mek på tekniska högskolans flygklubb ,esse,kjell jansson jämnårig sedan mek sv. flygtjänst, kartverket siebel, firefly o skyraider, o lille jag, jag var där kommer så väl ihåg geminin som säckade ihop.

  hade bara jättebra

  Janne

   1. han o mina vägar korsades igen , ja va anställd pä foa som tekniskt bitrade 1966, fter lumpen flygmek f21 30 sport o sk16, min lön kul hette ag4, 1200 mån o där jobbade en tjej, lika gammal som nej ca 20 ,hon bodde ihop me hasse wickman, hasse började som busschaffis på ekerö
    ha de hur bra som helst, ja kommer ihäg shortsarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *