Flyghistorikern och vännen Stig Kernell är död

20140413-004141.jpg
Fick idag det tråkiga beskedet att gamle vännen och flyghistorikern Stig Kernell inte längre är ibland oss. stig blev 92 år.

Jag träffade Stig första gång på 60- talet när jag flög rundflyg på Skobovikens is, en vik av sjön Sommen, något norr om Tranås. Stig kom ner och pratade. Jag blev hembjuden till deras hem.

Han följde med till Hultsfred, hyrde vår Cessna 172 och tog den tillbaka igen. Sedan träffades vi ofta.

När han just hade fyllt 60 år och gått i pension erbjöd jag honom att hänga med till Florida. Där var vi några dagar och besökte bland annat Disney Word, där tog han bl a en hel rulle med foto på enbart feta amerikanare, en bildserie som vi haft mycket roligt av. I Vero Beach hämtade vi en fabriksny Seneca, som vi flög hem till Hultsfred.

Vi landade på Washington Dulles flygplats och hälsade på en ambassadtjänsteman med fru, som var bekanta med Stig. Vi blev guidade i staden, besökte det stora flygmuséet där samt platsen där då ganska nyligen en stor passagerarkärra dramatiskt kvaddat i vattnet.

Vi fortsatte via Goose Bay i Labrador och Island till Hultsfred, fem bränslefat hade vi i kabinen för att slippa så många mellanlandningar. Stig spelade in ett radioprogram under resan, som sedan sändes på diverse radiostationer i vårt land. Kommer ihåg att Stig kåserade över varför landet som var vitt kallades för Grönland och landet som var grönt kallades för Island, en typisk frågeställning för Stig.

Jag anlitade honom flera gånger som föredragshållare i både Hultsfreds och Vimmerbys Rotaryklubbar där jag varit och är medlem. Han var populär att lyssna till med sin härliga humor.

Senast jag träffade honom var i hans hem någon vecka efter invigningen av Ove Fundins staty, som står på torget i Tranås, det var i augusti 2012 om jag inte minns helt fel. Det var tillsammans med Ove och hans fru Iljanna, några flygkändisar som Öyvind Pedersen, Lasse Eggeling, Ola Sjöstedt. Vi var på en motorcykeltur och stannade till hemma hos Stig. Vi blev bjudna på kaffe och Stig visade sitt fantastiska bibliotek. Inte ens bastun var användbar på grund av bokhyllor. Där fanns mer att läsa om mitt eget företag än vad jag själv har sparat. Jag fick alltid hjälp av honom att komplettera mitt bibliotek när det var någon bok jag saknade.

Kommer ihåg hur Stig då berättade om Amaltheamannen Anton Nilsson, som blev dömd till döden efter att applicerat en bomb på utsidan av ett förläggningsfartyg i Skåne, varvid en man dog och flera skadades. Dödsstraffet blev dock förvandlat till fängelse. Denne man blev sedermera pilot i Ryssland och förmodligen därför nära bekant med Stig.

Tryck på webbadressen nedan för att se hans märkliga dödsannons:
/J-O

http://www.expressen.se/nyheter/historien-bakom-stigs-ovantade-dodsannons/

20140413-004311.jpg

20140413-004342.jpg

20140413-004410.jpg

20140413-004439.jpg

20140413-004458.jpg

20140413-004519.jpg

Bilderna föreställer personerna som är nämnda i texten. Stig Kernell, Öyvind Pedersen, Ola Sjöstedt, Lasse Eggeling samt Iljona och Ove Fundin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *