Flygkapten Lennart Gustavsson finns inte mer

Nåddes idag av det tråkiga budskapet att min vän, kollega och sedermera anställde Lennart Gustavsson avlidit i onsdags kväll. Lennart blev 78 år och sörjes närmast av Maj Tarler, som han varit tillsammans med sedan 28 år tillbaka.

Jag lärde känna Lennart sedan den tid han arbetade för AVIA AB under ledning av familjen Birgit och Nils Thüring. Ett gammalt anrikt flygbolag på Gotland, grundat 1940.
När makarna Thüring började bli till åren tog Lennart tillsammans med kompisen Nils Björkman över företaget, som då bedrev målgång taxiflygverksamhet mm från Visby flygplats. Under den tiden hade vi på Holmstroem Air ett fint samarbete, som bestod i att vi hyrde in varandra vid överkapacitet, tekniska översyner etc. Gustavsson och Björkman sålde sedermera bolaget till Gotlandsbolaget vilka i sin tur överlät det till Sahlénrederierna.

Därefter ägnade sig Lennart åt att flyga helikopter och bland annat kalkade sjöar. Efterhand övertalade jag Lennart att komma över till oss i Hultsfred där han var mig behjälplig med utbildning av trafikflygare samt typinflygningar. Han hoppade även in och flög på våra flyglinjer. Tror han var influgen på samtliga våra flygplantyper. Vi flög en hel del tillsammans och umgicks ganska mycket privat. Han bodde under många år i Kalmar intill sin död. Lennart med sin härliga humor och gotländska dialekt var omtyckt och aktad av alla.
Lennart! Sollan och jag önskar Dig verkligen ”Rest In Pease”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *