Flygningen till Racerföraren Ronny Petersons begravning

Läste idag i tidningen ”Kvällsstunden” om racerföraren Ronnie Peterson och hans dödsolycka på Monzabanan utanför Milano. Året var 1978, närmare bestämt den 10/9. Ronnie avled dagen efter under operation. Minnen väcktes till liv, följden för mig blev följande:
Connys manager Staffan Svenby ringde mig och bokade in en flygning från Malmö/Sturup till Örebro den 15/9. Passagerare var Ronny Petersons nyblivna änka Barbro samt Ronnys manager Staffan Svenby.
Enligt min personliga loggbok kan jag se att vi, min styrman Stig Täng och jag startade med en av våra Cessnor 404 SE-GGL, från Malmö/Sturup och landade i Örebro efter 1,6 timmar.
Begravningen var på eftermiddagen och vi fick ett stopp på ett antal timmar innan vi flög sällskapet tillbaka till Sturup igen. När sällskapet återvände från begravningen fick jag ett ganska långt och trevligt samtal med Ronnys pappa Bengt Peterson. Han verkade förvånansvärt samlad efter allt som skett.
Efter landningen på Sturup flög vi över till Kastrup för att hämta en del passagerare till Kristianstad Everöd.
Ser i min loggbok att jag några dagar senare efter några inrikessvängar flög med en Navajo tur och retur till Frankfurt över dagen.
Ser också att jag efter några veckor tillsammans med advokaten Hans Ulrich von det Esch flög ner till Guernsey där vi kom på tredje plats i Guernsey Air Race. Året innan lyckades vi faktiskt vinna. Efter tävlingen fortsatte vi i mörker ner till Mallorca där vi förutom bad även träffade den legendariske piloten och ägaren till flygbolaget Spantax. Flygplanet var vad jag kan minnas en ny Piper Lance med T-tail, loggbladet är vattenskadat och svårt att läsa, verkar som registreringen var SE-GVI Men det är en annan historia. Våra flygningar till Guernsey sponsrades av Nyge Aero i Nyköping.
Under oktober månad hann jag även med att tillsammans med Tojje Engstrand ferryflyga en PA31T turbin från Lock Haven i Pensylvania till Nyköping, men det är också en annan historia. Verkar som registreringen var SE-IAG.
Bara någon dag efter hemkomsten flög jag Biltemas Navajo SE-IAC från Malmen till Birmingham, London/Gatwick, Paris, Birmingham, Norrköping. Att flyga för Biltema är bland det otacksammaste uppdrag jag någonsin haft. Flygplanet köpte jag sedermera ut av nämnda företag.
Detta var intensiva månader med mycket flyg. Detta var bara en del av mina flygningar under den perioden. Vi hade ytterligare ett antal flygplan som flög ungefär på samma vis med andra piloter.
/J-O

2 reaktioner till “Flygningen till Racerföraren Ronny Petersons begravning”

  1. Tack för att du delar med dig av dina minnen, J-O! Kom spontant på följande två saker att bidra som input 🙂

    – Namnet på Spantax-grundaren var Rudolfo Bay Wright.

    – Cheyenne’n som du och Tojje hämtade bar den svenska reggen SE-IAB och blev året därpå OY-BRV – här är en bild: http://www.oy-reg.dk/billeder/l186.jpg

  2. Tack för att du delar med dig av dina minnen, J-O! Kom spontant på följande två saker att bidra som input 🙂

    – Namnet på Spantax-grundaren var Rudolfo Bay Wright.

    – Cheyenne’n som du och Tojje hämtade bar den svenska reggen SE-IAB och blev året därpå OY-BRV – här är en bild: http://www.oy-reg.dk/billeder/l186.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *