Grisfötter till jul

Ringde till gårdsbutiken ”Glada Grisar” i Brantestad och beställde tio grisfötter. 10 grisfötter blir 20 halvor. Leverans i slutet av nästa vecka.

Mor sa alltid: ”Har Du 51 ben på fatet efteråt, då har Du ätit upp grisfoten ordentligt”.
Mor köpte kalvsvansar och gjorde dillkött av, det var grejer det. Efterrätten var alltid lingonmjölk, den traditionen har jag dock kvar.

För drygt tio år sedan flög jag linjen Bromma- Visby, fick ett helgstopp där. Åkte ut på landet ungefär på mitten av Gotland, där var det marknad och en gumma sålde lingon, jag köpte 20 kg. Har ni så gott om lingon här på Gotland blev min fråga? ”Nej de är plockade i Hummelstad blev svaret”. Hummelstad ligger bara några mil öster om Vimmerby.

I år har jag varken skjutit någon älg eller rådjur, så rökt älghjärta och rådjurslår kommer att saknas. Älgkött har det dock blivit en del från jaktlaget. Hjärta, lever, tunga och eventuell trofé tillfaller skytten. Jag brukar bara ta med mig hjärtat, sen skär jag bort skenbenet från frambenen, bleker det och gör en brevsprätt av. Brukar vara en populär present.

Har planerat en resa till IKEA för att äta julbord för 99 kr. Det är överkomligt för en smålänning, fattigdom och elände! Åt det i Linköping förra året, helt perfekt, kanske skulle prova IKEA i Kalmar, det är visserligen lite längre men kanske skulle göra det i protest mot att de nu vill ha Vimmerby till Östergötland. Då får man ju lära sig en ny dialekt vilken jag har svårt att fördra.

När vi hade eget företag blev man bjuden och även bjöd på julbord till leda, idag är det ingen som hör av sig. Likaså blev man bjuden på flera bonnkalas, dem saknar jag dock. Idag är det rena bankrånet att gå på krogen och äta julbord.

Förr när jag var med i taxiflygsvängen såg jag alltid till att köpa hem basturökt julskinka från Finland, den var populär, den liksom smalt i munnen. Jag hade en gammal tant i saluhallen i Åbo, som jag lärt känna via en anställd finne, hon såg till att jag alltid fick de bästa skinkorna.

20131130-032753.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *