Halvroll vid Jungfraus topp i Alperna

Kommer ihåg en gång när numera avlidne smeden Werner Sörensen och jag skulle flyga ner två skollärarinnor i Werners Cessna 177, från Hultsfred till Bern.
När vi skulle vända hemåt igen sa jag till Werner: ”när vi nu ändå är nere i Alperna, ska vi inte ta en runda i alpvärlden”?.
Jo det tyckte Werner. Vi flög mot berget Jungfraus topp. Över toppen låg ett enda linsmoln, för övrigt var det helklart och oändlig sikt, stabil luft och en fantastisk flygtur.
Jag styrde in mot läsidan av toppen, hade inte reagerat på någon speciell vind då vi helt plötsligt hamnade i ryggläge på några sekunder. Glömmer aldrig när Werner tog tag i kepsen för att den inte skulle ramla av. Det var hans enda reaktion.
Vi hade lyckats flyga rakt in i rotorn på bergets läsida. Rotorn är den virvel, som bildas när luften roterar på läsidan av ett högt berg.
Jag är glad att vi rollade ut från berget, hade vi rollat in mot berget vet jag inte hur det hade gått. Jag gick ur genom en halv looping. Linsmolnet var en varningsklocka som jag inte respekterade.

20140507-034336.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *