Historien om mina ridstövlar 160129

Såg tv- serien ”Bonderöven”, som handlar om en dansk bonde, som bedriver jordbruk på gammalt vis. Denna kväll tillverkade han sina egna läderstövlar. Eftersom jag på 70- talet hade häst (hästar) skaffade jag mig ridstövlar.

Dessa stövlar har en historia som jag blev påmind om under tv-programmet. På den tiden flög jag mycket på Polen, var där ibland varje vecka, jag har gjort hundratals flygningar till Polen, var där så ofta att jag fick ha två pass eftersom ett ständigt var på polska ambassader eller konsulat för visumansökningar. Det blev bättre när Olof Palme fick till en bilateral överenskommelse med Polen om fri visering för oss svenskar.

Ibland hade jag flera övernattningar och fick då gott om tid att känna både folket och landet. Bland annat stötte jag på en skomakare, som tillverkade skor och stövlar på beställning. Han hade sin verkstad i en liten ort, som heter Gdańsk Wrzeszcz och ligger mellan Gdansk och Sopot vid Östersjökusten.
Man fick ställa sig på ett papper och sedan ritade skomakaren av fötternas konturer. Sedan sydde han upp skorna, som i regel var klara för avhämtning efter några veckor. Skomakaren pratade enbart polska och det kunde ju inte jag, endast några få ord som god dag eller god natt och dylikt. Ordet golonka lärde jag mig, det betyder fläsklägg. Golonka var egentligen den enda rätt jag tyckte smakade bra av det så välkända ”polska köket”, som jag tyckte hade ett överdrivet rykte. Idag är det annat, nu serveras läckerheter av olika slag till mycket vettiga priser.
Denne skomakare tillverkade flera par figursydda sköna skor till mig, de kostade svartväxlat endast 28 svenska kronstycken. Min då gode vän och flygelev järnhandlaren Sigvard Jonsson provade mina skor och de passade även honom perfekt. Det innebar att jag kunde köpa hem figursydda skor även till honom.
När jag nämner Sigvard Jonsson når mig osökt en episod för ungefär ett år sedan, man hade konstaterat att jag hade en cancertumör i tjocktarmen, jag fick förtur till operation på Västerviks lasarett. När jag skulle sövas och blivit indragen till operationssalen hälsade en kille, troligen narkosläkaren på mig. Följande konversation följde, han sa:
-Du kände min farfar- vad hette ha? Svaret blev -järnhandlaren Sigvard Jonsson i Vimmerby- Honom lärde jag flyga och vi badade bastu hemma hos honom varje vecka- blev mitt svar.

Min kommentar blev: ”Det var ju en evig tur att det varken var Din far eller farfar som skulle söva mig”.

Det sista jag kommer ihåg innan jag somnade in i dimman var kirurgernas och alla inblandades höga skratt! Jag är numera helt fri från cancern kan jag upplysningsvis glädjande meddela! 

För att återgå till skomakaren i Gdańsk Wrzeszcz, så satt jag ofta hos honom, där satt också ofta officerare och poliser som också handlade skor och ibland kunde man komma i samtal med innegänget där. Skomakaren höll till just i hörnhuset där avtagsvägen mot flygplatsen började. Vi piloter bodde oftast på Grand Hotell i Sopot, som var ett gammalt nedslitet hotell och på sin tid varit ett kasino, även använts av Hitlers patrask under kriget. Vi piloter i företaget kallade stället för HOLMSTROEM AIR,s vilohem 

 Grand Hotel Sopot

Skomakaren tillverkadeäven mina ridstövlar, vilka tyvärr var mycket svåra att få på och av då de var trånga i skaften, det blev mest att jag använde mina ganska slitna ridstövlar som jag använt på den tiden jag tävlade på motorcykel.

Det hör till saken att jag och en kamrat, till lika frekvent passagerare köpte var sin hopphäst av bästa ras i närheten av Sopot. 

Ja det var ett minne som flöt upp från gångna tider. Jag har flera gånger under senare år besökt Polen på motorcykel, det har varit intressant att få se lite mer än de fyra flygplatser, som var de enda man fick landa på vid den tiden när kommunisterna styrde och ställde i detta land. Idag är det fritt. Jag har med motorcykel korsat landet i olika riktningar både i söder, norr, öster och väster. Besökt koncentrationsläger, saltgruvor, skidorter mm. 

3 reaktioner till “Historien om mina ridstövlar 160129”

  1. Bruka kolla om du skrivit något nytt,alltid lika spännande, Du har tydligen hur mysket som helst att gräva ur .Hälsa Sollan

  2. Hej. Lika spännande att läsa om dina äventyr, har aldrig vetat att du gjort så mycke med flyg osv.

  3. Alltid lika kul att få ta del av ditt rika ”flygarliv” 🙂 Å skönt att du blivit kvitt cancern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *