Hojsemester dag 3

Jag hade satt Flensburg i Tyskland som mitt mål för dagen. Väl över på Fyn lämnade ja motorvägen och tog små och slingrande men vackra vägar ner mot sydöstra Fyn där jag endast med en kvarts väntan kom med på en liten färja över till en hamn endast några svenska mil från Flensburg. Det blev en dansk pölse och en lokalt bryggd dansk ”allmännelig” att svalka sig med. 50 minuter tog överfarten. Därefter rullade jag vidare till Scandinavian Park, som ligger intill Flensburg. Där tog jag in på gamla Etap Hotel, som numera heter Ibis Hotel.

Efter en välbehövlig dusch drog jag in till centrum och hamnen där jag fick ett bord på Hansens Braueri, en mysig krog jag tidigare besökt, god mat och fin stämning med utsikt över båtarna och folk som passerar förbi. Beställde en rumpstek, som i och för sig mera påminde om en marmorerad entrecot med senor. Denna köttbit hade med all sannolikhet inte kommit från trakten av fransyskan på kon.

20140722-062912.jpg

20140722-062956.jpg

Efter en stund kom det in fyra frimodiga herrar, de beställde inte som jag en öl. De beställde tre öl vardera direkt på momangen. Ingen mat, det lär ju inte behövas om man väljer att leva på öl. Dessa tolv öl till antalet konsumerades på nolltid. Kyparen tillkallades och ytterligare 12 öl beställdes in. Dessa tog något längre tid att konsumera. De fick göra några troligen välbehövliga besök på toaletten. Den yngste av dem hade lite svårt med koncentrationen, en del av hans öl hamnade i knät, ”slarvigt men mänskligt” skulle nog Evert Taube sagt. De hade lite svårt med kurshållningen när de lämnade lokalens uteservering. Men förbrödringen hade tilltagit och de stöttade varandra så gott det gick.

Det är ganska intressant att som nykter studera folklivet på en resturang som denna. Vid ett bord något längre bort satt en till början mycket elegant amerikansk kvinna med några män. Att hon var amerikanska hördes tydligt på hennes höga accent, hon talade oavbrutet och allt högre allt efter som ölintaget tilltog. Efter hand blev hon något lågmäldare för att till slut somna in mot axeln på sitt manliga sällskap. Jag avslutade för min del med en kopp kaffe och en typisk tysk brödkringla med stora saltkorn på. Ja, det blev dryga tre timmar i denna intressanta miljö. Var det inte Strindberg som yttrade ”Det är synd om människorna”, ja nog tycker jag vissa lever lite primitivt under sin vandring här på jorden!

20140722-063153.jpg

Jag äntrade på nytt min TransAlp och körde vid midnatt hem till hotellet. På dessa något mer sydliga breddgrader är det kolsvart vid midnatt, inte som hemma i Sjundhult fortfarande ljust, men det ändrar sig snart där också. Kommer ihåg att jag alltid under min tid som flygare hävdade att de mörkaste nätterna på året är augustis nätter, då med undantag av augustis månsken, som det sägs att ”augusti månsken bär frukt i maj”, kanske det är så i vissa fall? Ha en god natt! /J-O

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *