Hojsemester dag 6

Hojsemester dag 6
Kedjekitet hade anlänt från Hamburg och efter några timmars jobb var hojen klar. Temperaturen 34 C i skuggan. Startade upp med kurs mot Lübeck.

Efter några svenska mil passerade jag Bergen, endast några kilometer därifrån låg koncentrationslägret Bergen Belsen där man bland många tusen andra tog livet av den unga flickan Anne Frank. Märkligt att många nazister fortfarande förnekar att det överhuvud taget förekommit.

20140723-085945.jpg

20140723-090001.jpg

20140723-090014.jpg

20140723-090123.jpg

Hemma i Vimmerby har vi en Facebook grupp som kallad ”Du som är från Vimmerby vet om…”. När jag där påpekade att administratören av denna grupp, Lasse Anckarman, förnekade judeutrotningen bland mycket fler tokigheter, lyfte han omgående ut mig från gruppen, men först raderade han allt graverande på sin tidslinje. Denne blöjtuffing accepterar dock att en till synes sjuklig kvinna har fått hålla på och fortsätta får hålla på att trakassera och beljuga en hederlig familj i vår stad under flera månader med hundratals inlägg. Denna kvinna blockerar han inte men en enda anmärkning mot honom själv tar han bort och dessutom uteslöt mig. Att en så lågt stående person ska administrera en till en början så fin grupp där alla fick lägga in bilder och tycka till är en stor skandal. Rösta bort honom eftersom han inte har förstånd att avgå själv!

Efter ytterligare några kilometer stannade jag till vid den stora krigskyrkogården där det finns 2402 gravstenar över unga besättningsmedlemmar, som omkom under flyguppdrag över området. De flesta är mycket unga engelsmän, men även andra nationer är representerade.
På någon sten kan man läsa: ”Okänd, men känd av Gud”. På bilden ser man piloten J.C. Goodwins gravsten, han blev endast 19 år. Han fick aldrig uppleva den glädje, som flygarlivet ofta givit mig under min karriär. Jag brukar ofta stanna till vid denna kyrkogård när jag passerar och där har jag passerat många gånger med skåpbil och släp fullastade med motorcyklar. Det är en plats där man fått tänka till lite.

Det var mycket kvavt och jobbigt de första milen men allt efter som jag närmade mig Östersjökusten blev det något svalare och friskare i luften. Började bli hungrig men de flesta krogar stänger igen på eftermiddagen. Fortsatte direkt till Citti Park i Lübeck där jag åt en spagetti med späck.

Ett kort stopp och sedan direkt till Puttgarden där jag fick vänta 20 minuter på nästa färja. Under väntetiden ringde jag till kompisen Öyvind Pedersen i Limhamn och frågade om soffan var ledig, givetvis, där är jag alltid välkommen, det är en gästfri familj.

Fick köra ombord som första fordon. Spände fast hojen i durken på fartyget så att den inte skulle tippa vid eventuell sjöhävning, dock ingen risk idag. Överfarten till Rödby tog drygt 45 minuter, tillbringade tiden i den främre restaurangen där jag fick betala 40 svenska kronor för en Coca Cola. Säga vad man vill om danskarna, men vett att ta betalt det har de!

Drog upp genom Själland mot Köpenhamn och Öresundsbron. Min GPS slog över till nattvisning på displayen endast någon minut innan jag passerade ner i den långa tunneln, som inleder Öresundsbron. Väl uppe på bron kunde jag se Malmö med Turning Torso, som reser sig över stadsbilden. Väl framkommen till betalterminalen där jag fick betala fullt pris eftersom jag glömt mitt brokort hemma. 225 kronor kostade det att belasta bron med en motorcykel, fick dock veta att jag kunde få tillbaka överpriset om jag skickade ett mail till kundtjänst. Dock drar de av 100 kr i serviceavgift och då är det frågan om det lönar sig. Två överfarter har det blivit, blir det då också två serviceavgifter?

När jag startade från Rödby visade GPS,en att jag skulle vara framme hos Öyvind Pedersen kl 22.11. Klockan 22.12 svängde jag in i Öyvinds garage i Limhamn, som stod öppet. Då hade jag ändå gjort ett stopp för tankning. Den turen var den skönaste på hela resan, kvällsluften var sval och skön att andas, jag riktigt njöt av turen.

Det blev en nattmacka och någon timmas samtal innan jag hamnade i sovsäcken.
/J-O

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *