Idag för 24 år sedan

Det var liksom idag söndag och tredjedag jul, Sollan och jag hade varit på söndagsgudstjänsten. Jag kom hem före henne och just när jag steg in i huset ringde telefonen. Det var trafikledaren på Arlandatornet. Han berättade att vår Cessna 210T med registreringen SE-INL hade uppträtt konstigt och försvunnit från radarskärmen.

Det var så att vår amerikanske pilot Bruce Wold hade åkt från Oskarshamn till Kalmar för att flyga med Linjeflyg till Arlanda varifrån han skulle flyga nattposten till Visby. När han kom till Kalmar visade det dig att Linjeflyg hade tidigarelagt tidtabellen med 20 minuter. På det viset missade Bruce flyget. Han ringde mig och frågade om han fick låna vår Cessna, som vi använde som stabsmaskin, givetvis fick han det. 
På natten flög han nattposten som det var sagt. Han skulle göra det tre nätter i rad. Jag hade sagt att han kunde ha Cessnan tills han skulle åka hem igen. Trots det tog han den och startade med destination Hultsfred vid 12- tiden på söndagen.

Han hade fått färdtillstånd att stiga till flygnivå 70, ca 2100 meter. Han fortsatte dock till ca 4200 meter. Där började flygplanet svänga i cirklar för att sedan i brant dykning störta i Mälaren. 
Trafikledningen hade försökt kontakta honom men fick inget svar. Tydligen hade Bruce dött ganska snabbt efter starten, någon hade reagerst på att han aldrig reducerade motorvarvet efter start. Haveriläkaren ansåg att han troligen fått en hjärtinfarkt. Bruce var ensam om bord.

Efter någon timma eller så ringde min gode vän Gunnar Krig, som var helikopterpolis. Han berättade att han hade funnit vår Cessna intill Ridön i Mälaren, den låg på grunt vatten.
Datumet var som idag den 27 december 1992. 
Bruce var en fin kompis, omtyckt av alla. 

 
Detta är Cessnan som den såg ut vid haveriet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *