Idag för 25 år sedan

20140508-235515.jpg
Ganska trött ikväll! Natten till i går, onsdag började jag fundera, idag, den 8,e maj är det 25 år sedan vårt flygplan Beechcraft 99 Airliner totalhavererade på kort final till Oskarshamns flygplats. Samtliga 16 ombord omkom.

Den 8,e maj har varit en tung dag under 25 års tid för mig och min familj, hustru Solveig och sonen Joacim. Vi var alla tre ägare till flygbolaget.

Jag började fundera, grubbla över vad som hänt, hade jag aldrig fötts och startat detta flygbolag hade just detta haveri aldrig inträffat. Natten förflöt och jag kunde inte somna. Kom att tänka på all skit jag fått från olika håll, särskilt från en änka i sammanhanget. Man kan inte slå tillbaka på folk som sörjer och inte förstår. Vår familj och samtliga anställda deltog i denna stora sorg, som aldrig vill släppa.

Jag började skriva och höll på större delen av natten mot onsdagen, jag blev inte färdig. Kommer att delge en del på min blogg framöver men inte i natt som utlovats.

Onsdagen var dock en lyckad och trevlig dag tillsammans med en grupp vårdnadshavare av anhöriga, som tillbringade en heldag på Åby säteri i Horn. Vi badade bastu, bubbelpool, badtunna utomhus med 40 grader plus, visserligen i regnskurar men oj vad skönt. Därtill massage av en mycket sargad rygg efter ett otal lyft av en ofta ramlande hustru. Vi åt en fantastisk lunch och fick tid till samvaro och meningsutbyten.

Idag torsdagen den 8,e maj åkte Sollan och jag till Oskarshamn för att vara vid haveriplatsen vid tiden ca 09.40 för 25 år sedan. Där var tre personer när vi kom. Flygplatschefen, Lisa Mörndahls väninna och Tore Nordgren som jobbat på flygplatsen i massor av år. Nu är flygplatsen nedlagd sedan några veckor tillbaka.

Jag blev överraskad av att man för två år sedan rest ett minnesmonument/sten med samtliga omkomnas namn. Har inte haft en aning om detta, en särskild samling och träff med anhöriga lär ha hållits den 8,e maj 2012 utan att jag fått vetskap om detta. Jag tycker det är fint av Oskarshamns kommun att ordna och bekosta detta. Den tidigare vackra minnesstenen är fortfarande kvar och har varit blomsterprydd av anhöriga vid de tillfällen jag tidigare besökt platsen. Vi fick ytterligare en fin stund i flygstationen där vi blev bjudna på fika.

Efteråt besökte vi min svägerska Gun-Britt inne i centrala Oskarshamn, hon passade på att fylla 88 år idag. Hon bjöd på hemgjorda kroppkakor, hon är ett fantastiskt energiknippe!

Väl återkomna till vår stuga utanför Vimmerby ska jag försöka baxa in Sollan från bilen och då ramlar hon omkull i regnet och blötan, det var ett tungt jobb att få henne på benen igen, hennes ben bär inte längre och hon kan inte hjälpa till så mycket, kan inte ens vädra sig själv när hon ligger. Väl inkomna i huset kommer kompisen och vår hyresgäst i granntorpet in med var sin portion raggmunk med fläsk, det orkade vi givetvis inte med men nu har vi även morgondagens försörjning ordnad.

I morgon blir det lite jobbigt, först med Sollan till dagcenter för avlastning sedan utprovning av nya glasögon, därefter får jag ligga 45 minuter hos distriktssjuksköterskan och få dropp för järnbrist. Efter detta ska tandläkaren dra ut en tand, ett jobb jag nu väntat på i mer än ett halvår. Tandläkaren åkte på reumatiska problem i handen och har nu delegerat denna utdragning till en kollega. Kvällen avslutas i vår vedeldade bastu.

Får se om jag orkar skriva mitt utlovade blogginlägg klart under natten. Nu ska jag sova en stund. God natt!

20140508-235639.jpg

20140508-235703.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *