Im Memoriam

Bengt Holmström, en känd men kanske något anonym Vimmerbybo, avled i all stillhet under lördagen den 26 oktober.
Bengt Holmström var född i Fågelfors den 23 november 1926 och skulle fylla 87 år under nästa månad. Under drygt två år har han brottats med sin svåra cancer.
Efter sex års folkskola började han arbeta på Fågelfors Bruk som plankbärare. När brukspatronen inte tillät att han åt frukost under arbetet valde han att sluta och flyttade till Oskarshamn där han under en kortare period arbetade på Odets Bageri. Därefter följde ett antal år vid Wulkcentralen där han arbetade med däckreparationer och hjulbyten, som var ett tungt jobb på den tiden.
Efter något år flyttade även den ett år yngre brodern Carl-Eric till Oskarshamn. Tillsammans började de köpa och sälja tandemcyklar men snart övergick de till att även handla med bilar, som var hårdvaluta efter andra världskrigets slut.
Efter genomförd militärtjänst som hjälpmekaniker på F12 i Kalmar 1948 flyttade Bengt med far, mor och lillebror John-Olof till Vimmerby där han förverkligade sin idé att sy portföljer.
Bengt hade nämligen stött på en skomakare i Högsby, som sydde portföljer. Det där tyckte Bengt borde vara lönsamt, han köpte en kohud på läderfabriken i Vimmerby och satte igång verksamheten. Det gav ett visst överskott och under glansdagarna hade han ett 20- tal fritidsombud anställda, vilka reste runt och sålde de lädervaror han producerade. Denna verksamhet drev han själv som postorderfirma fram till 1953. Under tiden hade både Bengt och Carl-Eric gjort en och annan bilaffär, mest som hobby. Det var på den tiden mest förkrigsbilar, så kallade amerikanare man gjorde affärer med, en verksamhet som sedermera blev hans livsuppgift. Brodern Carl-Eric, som gick bort vid 76 års ålder, bedrev bilaffär i Oskarshamn.
Holmströms Bil AB var fött och Bengt fick till en början agenturen för DKW under generalagenten Philipssons Bil AB. Efter några år erhöll han även agenturen för Mercedes Benz, idag är Holmström Bil AB Sveriges äldsta återförsäljare för Mercedes med 54 år i Vimmerby och Västervik. Många tusentals bilar har genom åren passerat genom företaget.
Birgit och Bengt fick två söner. Båda driver nu företaget vidare, Bengt-Åke i Västervik och Christer i Vimmerby. Det är Mercedes och Nissanbilar det handlar om.
Bengt har under hela sitt liv haft en kristen tro och var vid sin bortgång en trogen medlem i Korskyrkan Vimmerby.
Han tillbringade gärna sin sommarsemester på Öland där han haft sin sommarbostad sedan 1975. Han var sportig och man kunde ofta se honom i skidspåren runt Vimmerby eller joggande på sommarhalvåret. Bengt var en duktig simmare och innehade Guldmagistern som var en stor utmärkelse på fyrtiotalet. Jag såg honom själv simma drygt 40 meter under vattnet för endast ca 20 år sedan.
Han blev änkeman 1994 när hustrun Birgit avled efter en lång tids sjukdom. De hade varit ett troget par sedan tidiga tonåren.
Fadern var skomakare och modern var en driftig affärskvinna som tog över skötseln av läderfirman när Bengt ägnade sin mesta tid åt bilaffärerna.
Även under sina sista dagar låg han i sjuksängen och sålde släpkärror via Blocket och telefon. Jag frågade några dagar innan han dog varför han höll på med det där? Svaret kom direkt: ”Det är ju så roligt att göra affärer”.
Ja! Bengt har varit en kämpe av rätta virket!
Han sörjes närmast av sina två söner med familjer samt särbon Ann-Chatrine.

Tecknat av lillebror J-O

20131105-024501.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *