Intressant om Palmyra 171115

Bilden på Ove Fundins staty på torget i Tranås tog jag nyårsdagen 2016

Författaren och äventyraren Christer Gerlach har skrivit denna artikel, som var publicerad i DN denna morgon. Mycket intressant läsning.

Förrförra nyårshelgen var jag tillsammans med nämnda välkända författare inbjuden till Ove Fundin och hans trevliga hustru Ioana till den då helt nya villan i Tranås. Det blev en minnesvärd nyårshelg med intressanta berättelser att lyssna till. Visserligen blev Bella skrämd av fyrverkerierna i omgivningen.

Kanske vi också blivit en del av världsarvet;-)

Svenskarna i Palmyra.

I Syrien finns en av Mellanösterns vackraste ruinstäder från antiken – Palmyra på Sidenvägen mellan Kina och Medelhavet. IS erövrade staden två gånger och sprängde ett tempel och en triumfbåge.

Sverige har två märkliga anknytningar till Palmyra som är ett världsarv.

Det börjar med Karl XII som var intresserad av Orienten. Efter nederlaget i Poltava hamnade han i Bender. Då skickade han en expedition till Mellanöstern och Nordafrika. Den leddes av 24-årige kaptenen Cornelius Loos som tog med sig kapten Konrad Sparre och löjtnant Hans Gyllenskiepp.

Året var 1710. De reste först till Istanbul och Egypten. De seglade sedan med ett fartyg till dagens Libanon.

Svenskarna köpte hästar och red till Jerusalem och Betlehem där de ”besågo alla märkwärdiga saker”. De fortsatte till Damaskus och sedan österut in i öknen och Palmyra.

Loos gjorde en detaljerad teckning av ruinstaden som 1700 år tidigare var en av Orientens mest betydande städer med magnifika tempel, stensatta gator kantade av tio meter höga pelare, avancerat avloppssystem, teatrar.

På 200-talet efter Kristus styrdes Palmyra av drottning Zenobia, som påstod att hon var släkt med Kleopatra av Egypten. Hon gjorde uppror mot Rom som brände Palmyra.

Loos som var en skicklig tecknare ritade en magnifik bild av Palmyras ruiner, knappt 1500 år efter Zenobia. Den var över en halvmeter bred och består av åtta pappersark. Under bilden har Loos skrivit: Ritad på platsen.

Men stämmer det? Besökte han verkligen Palmyra?

Det finns ett tidsglapp i Loos resebeskrivning från Syrien. Gjorde han det enkelt för sig och kopierade en några år gammal bild av en tidigare resenär?

Den andra svenska kopplingen till Palmyra är modernare. 2008 besökte jag på mc Palmyra tillsammans med gamle speedwaymästaren Ove Fundin.

Då stötte jag på en vit Volvo Amazon. Bilen hette Coconut Delight. Det stod på vänster flygel.

Jag frågade ägaren vad han visste om kapten Cornelius Loos men han hade ingen aning. Han kände inte igen Fundin heller. Det kan man förstå. Speedway har aldrig varit en stor grej i Palmyra.

Bilen var från 1956, vilket var första året som Amazonen tillverkades. En unik bil alltså. Kanske värd världsarvsstatus?

När han startade bilen blev jag lite misstänksam. Det rasslade konstigt.

– Diesel, sa mannen. Från Mazda.

Volvo Amazon har aldrig haft dieselmotor. Eftermonterad alltså.

Men hur gick det för kapten Loos och hans teckningar och ritningar? Loos gjorde ungefär 300 teckningar från sin resa genom Mellanöstern med allt från turkiska hattar till fästningen på Rhodos, från kapellet över Kristi grav i Jerusalem till en kiosk i Istanbul. Ordet kiosk är turkiskt och Loos är alltså en av dem som förde ordet till Sverige.

År 1713 tröttnade folk i Bender på Karl XII. Kalabalik utbröt. En folkmassa satte eld på det så kallade Kungshuset. På vinden fanns Loos teckningar. De flesta brann upp men ett 40-tal klarade sig och finns nu i Nationalmuseums samlingar.

Cornelius Loos adlades av Karl XII och blev generalmajor. Han avled 1738, 52 år gammal.

Vad som hänt med Coconut Delight, Volvon i Palmyra, vet jag inte. Det återstår att lista ut när kriget tar slut.

Christer Gerlach, som kört till Palmyra fyra gånger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *