Julbord hos sonen 141207

IMG_2200.PNG
Bilden föreställer vår son Joacim sittande vid vår gula Cessna 172 med registreringsbet SE-CYN. Med detta plan flög jag och våra piloter tusentals passagerare från isbelagda sjöar i Småland och inte minst från Borglanda flygplats på Öland under 18 år. Fortfarande flyger planet i Finland och är ”Still going strong” vid 52 års ålder.

Bilden är tagen på åkern vid Ekkullen där Astrid Lindgrens Värld nu ligger. Permanent tillstånd att använda fältet hade jag fått av Astrid Lindgrens bror Gunnar (På lidarrende) Eriksson. Han tyckte det var kul att jag landade där ibland. Astrid berättade i någon intervju om mina landningar intill hennes barndomshem. Jag parkerade flygplanen vid Prästgårdsgatan, alldeles vid Näs. Hade endast några hundra meters promenad hem.

Jag landade även med Tiger Moth på det primitiva och något gropiga fältet. Det gick en ledning över fältet, man var tvungen att passera under ledningen vid både start och landning.
Från platsen där planet står kunde man se huset där vi bodde på den tiden. Joacim bor fortfarande kvar där med sin familj. Jocke var ofta med mig på mina flygresor, han satt ofta i baksätet och sov.

Han är nu snart 48 år gammal. Igår bjöd han Sollan och mig samt sina svärföräldrar Gun och Bertil Wik på ett fantastiskt julbord i hemmet. Idag söndag ska jag gå och lyssna på svärfadern när han predikar i Korskyrkan, det brukar vara intressant. Får se om Sollan orkar följa med. Bertil och Gun jobbar nu i Jerusalem som pensionärer och guidar turister vid Trädgårdsgraven. De återvänder till Jerusalem om någon vecka, därav det tidigarelagda julbordet.

IMG_2204.PNG
Vårt gamla hem är sig inte riktigt likt, inga jakttroféer och betydligt modernare konst etc. Jag gick en liten nostalgirunda med mobilkameran, kunde konstatera att min gamla punschveranda fortfarande är intakt som den var på min tid. Tavlan på bilden är målad av marinmålaren Axel Lind och är förlagan till den betydligt större som han målade och nu pryder FN- huset i New York. ”Green is Caribbian”, är namnet han gett tavlan.

IMG_2212.PNG

IMG_2206.PNG
Ytterliga några spår av vår tid kunde jag fotografera. En del blev kvar när jag efter 61 år lämnade mitt barndomshem tillsammans med hustrun, det är nu fem och ett halvt år sedan. Nu bor vi i ett hål i väggen i ett gammalt hus på Storgatan.

Bilden är en skulptur av ett skepp. Texten på baksidan berättar historien bakom materialet. Konstnären ifråga finns inte längre ibland oss.
Jag köpte denna skulptur under en julfest ombord på fartyget Chalom. Det var en auktion till förmån för fartygets hjälpverksamhet. Det är nu många år sedan.

IMG_2205.PNG
Denna bild visar en skulptur av en bisonoxe gjord av konstnären Erik Reimhult, som inte heller är i livet. Skulpturen är magnifik och har tyvärr hamnat lite i skym undan.

IMG_2203.PNG
Propellern från en gammal Klemm 35 dekorerad med min gamla flygarhuva och glasögon från min tid som pilot på Tiger Moth, dessa ting lämnade jag kvar och får minnas om flydda tider.

”There are old pilots and there are bold pilots, but there are no old, bold pilots”

IMG_2200.PNG

5 reaktioner till “Julbord hos sonen 141207”

 1. Hej JO
  Cessnan CYN har jag flugit, kommer bara inte i håg när och var . Du vet kanske
  något mera om det ?
  Öyvind

   1. Har just kollat din blogg och konstanterat att du fyllde 57 i fredags …Gratulerar !!!!!!!!!!!
    CYN flög jag i Växjö , måste varit ca 1968 när vi flyttade från Jönköping till Växjö .
    Mvh
    Öyvind

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *