Kåseri en fredagskväll 160819

Det är fredagskväll, jag sitter på min altan, som jag kallar för komandobryggan eftersom den ligger på andra våningen i vårt gamla brännvinsbränneri, tillika min bostad.

Komandobryggan på Bränneriet

   Jag börjar vänja mig vid ensamheten efter ett drygt år i denna bostad. Jag inser att jag inte behöver mer utrymme inför min tilltagande ålderdom. Vi har tidigare haft både villa, 


Mitt föräldrahem

alldeles för stor men bebos numera av min son med familj, vi hade sommarstuga på Öland på flera hundra kvadratmeter. Jag trivs dock bra med livet som hemmansägare och torpare.

Klinta Köpingsvik på Öland

Från min altan ser jag att rönnen som växer i en hög stubbe från ett gammalt körsbärsträd, som står intill den gamla kyrkvägen till Frödinge.    

Rönnen med vår enda bikupa

Ser också att den vackra hasselbusken börjar få höstfärg efter sommarens torka.
Den magnifika hasselbusken

Besöker Sollan minst två timmar varje dag, vi kan inte längre samtala med varandra men jag upplever att hon uppskattar mina besök. Jag sitter och håller henne i handen och tar ut henne på en promenad i rullstolen om vädret är bra.

   Det är ganska deprimerande att besöka henne och se de övriga patienterna, som sällan får besök av sina nära och kära, vissa är mycket svaga.

   Min far sa alltid att det är lättare för en mor att ta hand om tio barn än för tio barn att ta hand om sin mor. Så är det nog!

   Veckan har varit intressant, i måndags kom Margaretha och Eugen Arvidsson och hälsade på Sollan, hon blev så glad, det är vänner som vi haft i många år. Vi har besökt dem i Bolivia där Eugen lagt mer än 25 år som missionsflygare och gjort fantastiska insatser, Margaretha var svensk vicekonsul i Bolivia. Jag har varit med på en hel del av Eugens flygningar i Andernas berg där vi landat på pister på mer än 4000 meters höjd. Vi var också med Margareta och besökte en svensk som satt i ett fängelse. 

   Eugen och jag har tillsammans gjort en ferryflygning med en Cessna 206, från Buffalaområdet i norra USA till Bolivia via Florida, Bahamas, Kuba, Jamaica, Columbia och Amazonas ljungler till Cochabamba i Bolivia. Det blev en mycket äventyrlig flygning, som jag nog inte vill göra om men som gav erfarenheter som jag tidigare inte upplevt. 

Eugen med sin gamla Indian

Nu sitter jag här i min ensamhet och studerar viltlivet. Nyss startade mina två kanadagäss med sin enda kvarvarande unge från vår damm. Honan har ruvat på sina ägg medan hanen troget har vaktat henne. Senaste veckan har de flygtränat sin enda unge. De hade två från början men jag såg en stor örn dök ner mot dem en kväll, såg inte vad som hände men troligen fick den ena ungen släppa till livet

   En råbock har sitt revir runt vår damm och besöker oss varje kväll, även denna kväll.   Tidigare passerade en get med tre kid. Nu ligger bocken och vilar mellan kräftdammen och mig. Den viftar med huvudet för att hålla flugorna borta. Bella känner av den och morrar. Jag försöker att få henne tyst men det är inte lätt. Hon gillar inte rådjurens närvaro. 

Råbocken inspekterar sitt revir

   Förr kunde jag skjuta dem men det går inte längre, de tillhör liksom familjen. Det blir inte någon rökt rådjursskinka på julbordet i år.

   I onsdags var jag med mc- gubbarna på ”Antikrundan” till Långsjön där SMC hade sin årliga motorcykelträff med korvgrillning, vi var endast fem cyklar från vårt gäng och totalt var det endast 14 besökare. Regnet stod som spön i backen. Normalt brukar det komma flera hundra motorcyklar.

   I morgon åker Bella och jag till Ränneslätt i Eksjö på den årliga flygträffen ”IV Fritz von Flaxen”, som brukar vara intressant. Det är nu fjärde året vi samlas där. Bella och jag brukar övernatta i klubbstugan, som står just på den plats där den tragiska baltutlämningen skedde en gång i tiden.    

En afich från ett tidigare ”Fritz von Flaxen”

   I måndags åkte de sex polackerna hem och en familj från Holland hyrde vår stuga, de åkte hem idag och avlöstes av en familj från Tyskland. Sjundhult är internationellt! 

Stugan som vi hyr ut

Jag avslutade kvällen med en grillad, välsmakande kycklingklubba. 

   Ha en god fortsättning på natten! /J-O 

En kommentar till “Kåseri en fredagskväll 160819”

  1. Vilken story!!! Vilka fina tankar! Vilket fantastiskt liv! Fina bilder. Lycka till med Ditt senaste ”drömhem”. Kommer på visningen.Det måste firas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *