Lördagskväll i Sjundhult 140920

Har besökt Sollan på Granebo, kan inte ta hem henne ännu, jag är fortfarande för svag för tunga lyft. Bella var med, så fort jag släpper ut henne från bilen drar hon i kopplet och hittar in till Sollans rum, hon slirar förtvivlat på de glatta golven för att snabbt komma till sin matte, törs inte släppa henne, skulle någon sköterska syssla med Sollan skulle hon bli biten, Bellas vakande över Sollan är både rörande och skrämmande, jag törs inte ha henne lös i närheten av Sollan när någon är i närheten. Väl framme hoppar hon upp i sängen och överöser sin matte med pussar och slickande. Det är rörande att se dem tillsammans.

20140920-175845.jpg

Fick besök av min kusin Gullan med make Bernt. Kokade kaffe, som de tyckte var gott, har aldrig kunnat hantera kaffepannan tidigare. Numera kan jag både steka och koka ett ägg, till och med laga till en omelett. Det är lördagskväll, har investerat i en rulle bruna bönor, som är en av mina favoriträtter. En liten rulle, med en tesked ättika och en tesked sirap enligt min sons recept. Bruna bönor tillhör kanske inte en lördagskvällsmiddag men för mig blir det säkert bra. Ett glas kall mjölk till det hela blir toppen.

Jag har aldrig lagat mat förrän hustrun blev sjuk. Hon har alltid sagt att ”J-O han till och med vidbränner tevattnet. Det har gjort att hon nu på måndagen kokar upp vattnet, sedan har jag bara att värma upp det under veckans kommande dagar. Det fungerar utmärkt!

Har legat på rygg någon timme på ljugarbänken, den värmde så gott på min värkande ländrygg, om en månad ska en specialist komma till Vimmerby och se vad som går att göra åt den, magnetkameraundersökning visar på ”Spinal stenos”, en skada, som i mitt fall tangerar ryggraden, blir väl ytterligare en intressant operation.

Vad får jag se på den klara molnfria himlen, jo en havsörn, som cirklar i den uppåtgående termiken. Följer den under någon halvtimme, har aldrig sett en sådan över Sjundhult, drömmer mig tillbaka till tiden som segelflygare, då kunde det hända att man flög i rote med diverse rovfåglar och kunde studera dem när man låg i samma temikblåsa, tänk vilka tider att se tillbaka på. Förr var det jag som cirkulerade över byn men det är länge sedan. Det blev lite för varmt, timmerväggen med timmer som vuxit på 1500- talet var het så det lagom gick att ta på väggen. Tänk om dessa väggar kunde tala. Huset var på 1600- talet ett brännvinsbränneri. Där bor vi nu, större delen av den varma årstiden.

20140920-182509.jpg

20140920-182535.jpg

Jag flyttade upp på altanen, där det var skugga och utsikt över dammen. Fåglarna har tystnat, fem svanar flyger förbi söder ut, det var alltså inte våra svanar, undrar när de ska komma. Det är ett troget par, som återkommer på våren på väg norrut, och på hösten rastar den några dagar i vår damm innan de fortsätter söderut, undrar när de ska komma i år? Undrar också om de har några barn i år och hur många, ibland endast ett, ibland två. Hägern har inte synts till idag, igår var den här hela dagen, såg att den tog en större fisk, det var nog en spegelkarp, kanske en malunge, verkade som den hade problem att få ner den stackars fisken, huvudet var nere i svalget men fisken levde och sprattlade förtvivlat med stjärten. Djurlivet är också grymt, utan kännedom om Hamas och IS.

20140920-183044.jpg
Bella sitter på bordet, det går bra nu när inte matte är hemma, hon har koll på djurlivet runt dammen, ibland kan det komma en hare, ibland grannens katt, ingen av dem är välkomna?

Ha nu en fin kväll uti stugorna i vårt vackra land! Glöm politiken, det är nu herr Löfvéns huvudvärk, vi övriga rättrogna, sitter på läktarplats och avvaktar! 😉 själv går jag in och tänder en brasa i rörspisen! På speldosan tonar några gamla evergreens från Irland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *