MAF- Danmarks 25- årsjubileum Del 2

20140411-235654.jpg
Idag, söndag morgon, träffade MAF’s grundare Stuart King från Folkstone i England, 92 år. Vi åt frukost tillsammans, han hade även sin dotter med.

Jag passade på att fråga honom om han var med vid landstigningen vid Normandie under D-dagen? Jag har hört att han var det. Han berättade att han inte var med under D-dagen men kom med en båt några få dagar efter. Han var med som flygingenjör och hade som uppgift att ta hand om de engelska flygplan, som skulle flygas hem igen. Några hade landat på något kornfält och fått in gräs och korn i luftintagen. Han berättade om vilket hårt jobb det var, tror han sade flygplanet Taifun, är inte säker och kan inget om typen ifråga. Hur eller hur var det tolv cylindrar under motorblocket och tolv över. Han berättade att det var ett tungt jobb att byta 48 tändstift på en sådan motor.

Han berättade att i hans skvadron förlorade man 50 piloter i månaden under tre månaders tid. Han berättade om en nyutbildad pilot, som efter återkomst var så glad att han överlevt att han glömde fälla ut landningsstället. Hans chef tog honom avsides och tröstade honom. Dagen efter fick han ett nytt uppdrag som han inte återkom från. Stuart berättade om hur han såg flygplan starta från fälten och något fick ena vingen bortskjuten och gick direkt i backen. Han berättade att vissa tider var det fullt av Stukabombare i luften över dem.

Han berättade om en pilot som tre gånger blev nedskjuten över kanalen och blev upplockad av samma räddningsfartyg alla tre gångerna. Han berättade om en spitfirepilot, som kom så nära en tysk maskin att han kunde se ansiktet på den tyska piloten, ingen av dem kom sig för att skjuta. Samma sak berättade en pensionerad pilot jag träffade i Bangladesh en gång, han flög i kriget mellan Pakistan och Indien. Han berättade att de hade gjort honnör och avvikit utan att något skott avlossades.

Det var en mycket intressant timma vid frukostbordet. Stuart är nu fyllda 92 år. Jag frågade varför han inte nämner allt detta i sin bok, men han sa att han var mer intresserad av MAF’s framtid än det förgångna. Jag har hans bok både på engelska och svenska. I går kväll signerade han boken som nyligen kommit ut även på danska. Hela tiden berättade han med ett leende på läpparna.

Jag hade också en gammal tysk vän Werner Lindner, som dog vid 92 års ålder. Han flög för Hitler under kriget, han blev nedskjuten tre gånger och överlevde. Även han berättade med humor och ett leende om sina minnen från andra världskriget. Det är nu inte många i livet av dem som verkligen var med. Jag ångrar att jag inte bandat och skrivit ner alla dessa intervjuer, speciellt från Werner Lindner, som jag umgåtts med frekvent under 34 år, många är de nätter vi tillbringat i hans hem, men även hemma hos Sollan och mig. Werner älskade att följa med mig på fiske utanför Köpingsvik när vi hade sommarstugan där. Vi pilkade torsk och lade ut flundrenät.

Nu planerar jag en tur ner mot södra delarna av Fyn, kanske tar jag färjan över till Tyskland. Vädret är lite gråtrist, får se hur det blir. /J-O

20140411-235819.jpg

20140411-235859.jpg

20140411-235956.jpg

20140412-000014.jpg

20140412-000049.jpg

20140412-000111.jpg

20140412-000145.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *