Måndag i Sjundhult 140915

20140916-024947.jpg
Vi har haft en fin dag idag, några enstaka röda rosor har åter börjat blomma.

20140916-025045.jpg
Vårt sedumtak med taklökar har skiftat till höstfärger men blommar, nu i rött. Tror alla regnbågens blommor har förekommit under sommaren, detta tak har blivit en av mina stoltheter. Taket isolerar mot värme på sommaren och mot kölden på vintern.

20140916-025333.jpg
Idag fick Bella följa med husse till Granebo för att hälsa på matte, oj, vilket möte! Vilken glädje! Bella hoppade upp i sängen, tusen pussar. Matte blev också glad!

Hämtade posten, fick resultatet av magnetröntgen jag fick gjord i Västervik för någon vecka sedan. Den säger att jag lider av Spinal stenos i ländryggen. Jaha, det blev jag ju inte mycket klokare av. Jag slog upp namnet på Google där det fanns en hel massa om åkomman och olika behandlingsmetoder, bland annat steloperation, men så långt ska man väl inte behöva gå i mitt fall hoppas jag. Om en månad kommer det en specialistläkare till Vimmerby och då får jag höra vad han har att säga.

Bland annat följande kunde jag läsa:
”Spinal stenos är en förträngning av spinalkanalen som kan påverka passerande nervstrukturer och ge upphov till sensoriska och motoriska störningar samt smärta.

Förträngningen kan föreligga såväl centralt i spinalkanalen som lateralt i recessen eller foraminellt. Symtombilden varierar med lokaliseringen av stenosen. Den typiska symtombilden vid central spinal stenos är pseudoclaudicatio/neurogen claudicatio, medan den laterala stenosen mer har karaktären av ischias/rizopati. En blandad symtombild är vanligt förekommande”.

Det började förra hösten efter att jag lyft upp Sollan när hon ramlat omkull. Jag kände att jag slet mig i ryggen. Efter hand blev det bättre men denna sommaren efter ytterligare något hundratal lyft har det förvärrats något förskräckligt. Nu efter ingreppet i mitt hjärta kan jag inte längre hantera Sollan själv hemma. Det känns grymt, hon sitter på hemmet och har långtråkigt, löser korsord hela dagarna och Bella och jag sitter i Sjundhult och har lika långtråkigt. Idag tisdag, fyller Bella tre år, då får vi ordna lite extra gott och lite extra mys, nu ligger hon vid mina fötter och verkar sova gott.

20140916-025750.jpg
Vår gulpannade amazonpapegoja Hubbe är inhyst hos min svägerska och svåger, som också bor här i Sjundhult.

Ikväll kom vår hyresgäst och granne Bror Adolfsson in med en stor portion med raggmunk, det smakade bra, räcker till morgondagen också. Han bar in flera korgar ved åt mig dessutom, nu kan Bella och jag hålla oss varma en vecka till. Luftvärmepumpen hjälper till, vi har även elslingor i golvet men med dagens elpriser kan man ju inte ha den typen av värme på. Temperaturen visar på +24 grader och rörspisen värmer en hel natt med några få vedträn, den skapar en härlig mysfaktor dessutom. En rörspis är kakelugnens föregångare med samma idé men saknar kakel. Jag har låtit bygga upp rörspisar i samtliga tre torp, det sparar ved och ger en härlig stabil värme.

Under denna första vecka får jag inte lyfta något som väger mer än fem kilo. Jag har under dagen gått i en trappa, som jag förra måndagen fick stanna två gånger i för att hämta andan för att komma upp, denna måndag kunde jag obehindrat gå upp utan att stanna en enda gång. Tänk vilken utveckling det blivit inom hjärtsjukvården. Kunde inte min far fått samma vård. Han fick ligga hemma och dö endast trehundra meter från nuvarande vårdcentral. Jag satt och höll honom i handen. Det var 1995.

20140916-030246.jpg
Funderar på om jag skulle ta en försiktig promenad och plocka några kantareller under dagen, jag har hittills i år inte plockat en enda kantarell. Bilden visar en av alla mina kantarell-utflykter under tidigare år. En av mina Honda Dax är ett lämpligt fordon till svampskogarna. Jag har samlat på mig tre lika dana hojar, två ska jag sälja, det börjar bli lite trångt. Man har blivit så gammal nu att man får börja tänka på att dödstäda efter sig!

Tisdag morgon närmar sig, då ska jag till ett möte med anhöriggruppen, vi träffas en förmiddag, en gång i månaden, då är vi några med liknande problem, då märker man snart att det inte är jag som har det värst. Det är en fin sak kommunen kostar på för oss, som själva vårdar våra anhöriga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *