Måndagskväll i Sjundhult, dagen efter pingstdagen

20140610-001747.jpg

Sollan vilade och då passade jag på att ta en promenad ner till dammen, det är ingen lång promenad, endast 50 meter på sin höjd. Ser några nykläckta fågelungar som simmar i vår lilla kräftdamm. Smyger försiktig nära, jag räknar till 9 ungar, kanske 10. De är så pigga leker med varandra, modern doppar huvudet ner i vattnet och då passar jag på att forsera. Jag är dålig på fåglar, vad är det för en hona, kan det vara en gräsand? Hanarna känner jag igen, det ligger minst tre stycken och vaktar på sina honor, som ligger eller har legat på ägg. Denna hona är klok, om hon bara håller sig i den lilla kräftdammen skulle ungarna ha större chans att överleva, där finns endast gräskarp och den är vegeteran.

Kommer ihåg för några år sedan när en gräsandhona hade nio ungar och simmade omkring med dem i den stora dammen. Efter en tid hade hon endast en unge kvar i livet. Jag tror det var de glupska malarna som åt upp dem, det är mycket tragedier i naturen, inte bara grymma människor som i vår värld.

20140610-002147.jpg

20140610-002347.jpg

Jag försökte smyga mig på fiskmåshonans ungar, hon har två stycken, hon har säkert legat i sitt rede i vår damm i mer än en månad. Jag blev inte populär, hon gjorde upprepade anfall genom störtdykningar mot mig. Jag lyckades fånga henne på en bild, det verkar som hon är blå men det är nog bara kvällssolen som spelar ett spratt.

20140610-002627.jpg

20140610-002702.jpg

Det trolska körsbärsträdet speglar sig vacker i dammen där man kan se de gula näckrosorna sprida sig lite väl mycket, borde nog inte planterat in dem. De vita näckrosorna kan under gynnsamma omständigheter blomma lagom till Sollans födelsedag den 16 juni. Jag har också planterat ett stånd röda näckrosor men de kommer lite senare. Tyvärr har de någon ohyra, som återkommer varje år. Dessa röda näckrosor fick jag av en gammal tant, som berättade att hon suttit barnvakt åt mig när jag var liten och bodde i Fågelfors. Hon lever än, det är nog inte många som har sin barnvakt kvar vid 74 års ålder! Hon bodde då för ca 20 år sedan i en gammal kvarnstuga vid en kvarndamm. Hon körde ut sin gamle gubbe som var betydligt äldre än henne så han fick tömma dammen, sedan tog han upp en hel balja röda näckrosor som jag sedan fick komma och hämta. Ett trevligt minne när jag nu går runt vår egen damm.

På tal om körsbärsträd och övriga fruktträd blir det nog inte någon frukt i år. Bladen är totalt sönderätna av någon larv. Hörde på tv att de flesta fruktträd i östra Götaland är drabbade, på sina ställen står träden helt utan löv.

20140610-002928.jpg

20140610-003005.jpg

På bränneriets tak sitter givarna till vår meteorologiska väderstation, det är vindstilla och ingen nederbörd kan noteras under dagen.

Gäststugan står fortfarande tom, en väninna till en av våra vänner kommer att bo där några veckor efter midsommar, hon är från Bayern. Den vackra dörren köpte jag av en granne för drygt tio år sedan, den är nog från tidigt 1800- tal. Har en liknande på den röda stugan den fick jag av min bror i Oskarshamn för många år sedan.

20140610-004032.jpg

Många undrar hur vi klarar oss mot myggen med så mycket vatten intill husen, men det är inget problem. Malar och spegelkarpar äter upp varenda mygglarv. Skulle det mot all förmodan dyka upp en mygga så är det ren kuriosa.

Vi har även klarat oss bra mot flugor sedan grannkärringen tvingats ta hand om sitt fårgödsel, som hon under flera år lagrade på solsidan om sin ladugård under hela somrarna. Nu verkar det som hon börjat avveckla verksamheten, tror att de flesta grannar dragit in sina betesmarker eftersom hon är så stöddig och besvärlig. Tyvärr betas inte hagen runt dammen längre efter ett antal anmälningar hon gjort mot mig. Man orkar inte med att bråka med vissa människor.

Vi har kunnat sitta ute de senaste två kvällarna, vilket härligt väder vi har just nu, det har varit fint större delen av våren men tyvärr väldigt kyligt om kvällarna. Vi har fått blomning på ytterligare två rododendron att glädja oss åt vid vår vattenkälla.

I morgon ska vi besöka sonens svärföräldrar i Linköping, vännen Gunnar Lith följer med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *