Mc-tur 180506

Söndag, sovmorgon hos Öyvind Pedersen i Limhamn, hade tänkt dra vidare söderut men blev övertalad att stanna en dag till och att vi tillsammans tar en rundtur på Söderlen i Skåne.

Började dagen med besök på Clas Olssons för att komplettera teknikutrustningen, otroligt vad mycket man behöver, som man tidigare inte kände till när man kommer in i denna butikskedjas lokaler.

Färden gick öster ut, vi hamnade så småningom på Anderslövs Wärdshus där vi inmundigade varsin plankstek. Är man livsnjutare så är man.

Öyvind låter sig väl smaka

I sadeln förnya äventyr

Vi körde vidare till Sövde flygfält vid Sjöbo. Öyvind hade bekanta där. Väl på flygfältet visade det sig att även jag hade gamla bekanta, både sedan min tid som tävlingsflygare med segelflygplan och tidigare kollegor i flygbranschen, som jag glömt namnen på. Märkligt vad jämnåriga har åldrats med tiden, det är ju tur att folk fortfarande känner igen mig. Vi hade en trevlig eftermiddag och kväll där, blev bjudna på kaffe och prata gamla ungdomsminnen.

Det är märkligt med flyg, själv tänker jag aldrig på flyg om ingen påminner mig och här blev man verkligen påmind.

Höjdrodret verkade smörjtorrt, det gnisslade i detta hembygge

I en av hangarerna hängde en gammal bekant i taket.

SE-SGP Numera ett vrak

Det var ett av mina allra första segelflygplan som jag flög under tidigt 60- tal. En Babyfalke, en ensitsig apparat med öppen sittbrunn, som jag bl a tog mitt Silver-C i. Silver-C var den första utmärkelsen msn strävade efter. Det gällde att hålla dig i luften minst 5 timmar och segelflyga drygt 50 km. Det blev för mig en sträcka från Hultsfred till Mönsterås för jag råkade landa i en sumpmark, det blev nästan tvärstopp. I en trädgård i närheten satt en familj och fikade och där blev även jag inbjuden medan jag väntade på kompisarna som hämtade både mig och flygplanet med en släpvagn. Detta hände på svenska flaggans dag på 1962.

På nätet kan man läsa följande om detta flygplan:

SE-SGP

Typ: LH 22 Baby Falk

c/n: 6

Tillverkad år 1947 vid Kockums

Registrerad 1947-08-29 Aeroklubben i Malmö, Malmö (KSAK)

Haveri 1958-09-28 Eslöv, minuslandning, trädkollision, rundslagning

1960-01-25 Nordöstra Smålands Flygklubb, Hultsfred

Förstörd 1966-01-11 Hultsfred, förstört vid hangarras (snötyngder)

Avreg 1967-12-15 Kasserat

Vi passerade Sturup flygplats på hemvägen. Där var jag baserad under något halvår och som pilot på en flyglinje som gick mellan Berlin/Tempelhof – Malmö – Oslo/Gardemoen. Vissa turer gick via Karlstads nya flygplats. Vi flög med Saab 340.

Gamla minnen dyker upp när man far fram genom landet.

Kvällen tillbringade vi framför tv,n där bl a partiledardebatt följdes. Otroligt vad mycket dessa ledare kommit på att de ska utföra efter valet. Vill minnas att de kom på ungefär samma sak vid förra valet. Allt slutade då i ett enda fiasko, risken för ett upprepande kvarstår även inför detta val.

Någon vidare tur söderut verkar det inte bli tid till denna gång.

2 reaktioner till “Mc-tur 180506”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *