Mc-tur 180507

Måndag, börjar bli läge att planera hemresan. Vi ringde upp gamle flygarvännen Ove Hansson, bestämde att äta lunch tillsammans på den fina restaurangen på hans äldreboende i Limhamn. Det är det flottaste äldreboende jag någonsin sett. Förmodligen det finaste i vårt land.

Ove Hansson och jag

Det blev flera timmar med gamla minnen som återupplevdes. Alla vi tre har en bakgrund som taxiflygpiloter på 60 och 70- talet. Man träffades på flygplatserna lite varstans i Sverige och utomlands, ofta trevliga övernattningar, det kunde vara, London, Paris, Brüssel eller någonstans i Östeuropa. Det var ett spännande liv, ofta med kända, intressanta passagerare.

Kommer särskilt ihåg, året var 1972, Ove Hansson och jag flög i varsin Beechcraft med destination Warszawa. Ove låg framför mig två flygnivåer högre. När vi passerat Bornholm och närmade oss polska kusten får jag plötsligt se ett sovjetisk migflygplan ligga rote med Oves flygplan. Miggen gör en halvroll och lägger sig snett bakom mig en kort stund för att sedan göra ytterligare en halvroll och försvinna.

Detta var en märklig händelse som jag endast upplevt ytterligare en gång flera år senare utöver Östersjön i luftleden mellan Visby och Polen. Den senare gången satt min hustru i kabinen och vinkade till piloterna som vinkade tillbaka. Det var två flygplan den gången. Den gången blev jag förgrymmad och rapporterade till Riga Control att jag inte uppskattade sällskapet.

Öyvind med Öresundsbron i bakgrunden

Innan besöket hos Ove Hansson visade Öyvind mig runt i Limhamn. Bl a såg vi fastigheten där tyskarna byggde Junkersflygplan, en verksamhet jag aldrig tidigare hört talas om. Kolla gärna på Google, där finns en hel del skrivet om detta.

Här byggde tyskarna flygplan efter 1:a världskriget, numera en motionsanläggning

Här är resterna av slipersen där man sjösatte junkersflygplanen.

Hemresan från Limhamn gick utan några äventyrligheter, Öyvind hängde med på sin Harley Davidson genom Malmö, när jag svängde av mot Lund vinkade vi till avsked.

Det blev några bensträckare på hemvägen och en hamburgare i Växjö. Temperaturen var dryga 25 grader och skjortan blev våt av svett. Dags att byta till sommarutrustningen.

När jag ställt in hojen i garaget och promenerade över Brors gräsmatta satt han på sin altan och bjöd in mig på en öl. Där blev jag sittande närmare två timmar innan jag gick vidare hem i mörker.

Idag tisdag ska jag åka över till Oskarshamn och hämta Bella på hundpensionatet, det blir ett kärt återseende. Ska också göra mitt årliga besök på haveriplatsen. Den 8 maj är en sorglig dag i vårt flygföretags historia. Jag kommer att träffa någon anhörig där också.

Idag tisdag em kommer Öyvind till mig för återbesök, på onsdagskvällen tänker vi tillsammans hänga med mina mc- gubbar på vad man märkligt nog kallar ”Antikrundan”. Kan inte förstå varför den kallas så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *