Midsommardagen 2013, Bengt Grafström landar på Krön

En lugn midsommardag med sovmorgon, tänk om man kunde sova på nätterna i stället.
Å andra sidan blev det nog inte så mycket skrivet på FB. Skrivet, till viken nytta, ja inte vet jag men tiden går lite fortare när minnet automatiskt spelar upp och man får skriva av sig.
Till exempel i kväll, min kompis Willy ringer och berättar att någon ska komma och landa utanför hans bostad vid sjön Krön. Han heter visst Grafström, känner du honom?
Ja, det är klart jag känner Bengt Grafström vi har gjort ett antal flygplansaffärer genom åren, några flygplan har jag köpt av honom i Florida och några har jag sålt till honom, hans två adoptivsöner har jobbat som piloter hos mig under några år. Det var Bengt Grafström, som gjorde den omtalade smekmånadsflygningen med vår kronprinsessa till någon Söderhavsö eller vart det nu var. Aftonbladet vet, jag har glömt.
Bengt och jag gick flyglärarutbildningen tillsammans på Saabfältet i Linköping år 1967.
Vi gjorde en ferryflygning med en Cessna 402 från Säve till Vero Beach i Florida där Bengt bor stora delar av året. Vi blev grundligt nedisade när vi närmade oss Kanadas kust. Vi kunde inte hålla höjden utan fick styra in över St Lavresfloden för att klara hinderfriheten. När vi kom tillräckligt lågt blev det plusgrader och vi kunde flyga vidare. 402,an med sin laminära vingprofil är inte byggd för att flygas i is.
När vi närmade oss destinationen flög Bengt på lägsta höjd utefter Floridas kust, där vi bland annat passerade rymdbasen Cape Canaveral, som vi besåg mer från sidan än ovanifrån. Jo, nog känner jag Bengt Grafström, en verklig profil inom svenskt allmänflyg.
Jag åkte över till Villy där en grupp människor var samlade som mottagningskommitté. Efter en stund kommer Bengt runt en udde på lägsta höjd i full speed, hissar och gör en snygg landning mot vinden i den krabba sjön.
Det är samma flygplan, en Cessna Caravan på flottörer, som jag själv flög under Gotland Runtseglingen för drygt 10 år sedan. MAF-Sweden har en lika dan i Bangladesh. Jag har flugit en lika dan maskin från Bangladesh till Burma fram och åter, då med fast landställ.
Bengt kör upp mot sandstranden och parkerar, exakt där gamle flyglegenden Albin Ahrenberg en gång parkerade när han flög rundflyg i sin Junkersmaskin med pensionatets gäster. Han flög också rundflyg från Krönbaden, några hundra meter norrut men det är en annan historia jag kan berätta om en annan gång.
När vi förtöjt flygplanet vandrade vi upp till det forna pensionatet, som idag utgör Annecharlotte och Villys bostad. Där väntade en fantastisk måltid, som även jag blev inbjuden till. Många historier berättades och stämningen var hög i den sena kvällstimman.
Jag bryter upp, kör hem över skogen till Sjundhult några kilometer bort och fortsätter festa med Sollan, som bjuder på härliga jordgubbar med mjölk. Ja, det blev verkligen en minnenas kväll.
Nu en bra bit efter midnatt börjar Bella bli orolig, skall ovillkorligen ut och kissa. Jag öppnar dörren och möts av en härlig fullmåne, som lyser från en klar himmel.
Bella styr om det hon ska och kommer rusande in hoppar upp på sin sovande matte och ska ha det godis hon brukar få när hon varit duktig.
Vissa människor har svårt att sova när det är fullmåne, jag lider inte av det. Kan det vara så att även hundar påverkas? Inte så konstigt kanske, månen påverkar hela oceaner, varför skulle den inte påverka en liten vovve?

20130820-080958.jpg

20130820-081108.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *