Min första EK- flygning

Idag är det 50 år sedan J.F Kennedy mördades. Jag börjar dra mig till minnes.
Kompisen Eje Ström och jag var i Virserum och hörde nyheten på radion i en Volkswagen, som vi åkte i.

Det jag vill berätta är att det dagen före var en stor händelse i mitt liv. Jag flög ensam i ett motorflygplan för första gången. EK, kallas det, benämningen står för enkelkommando.
Det var i Hultsfred det hände, under ett landningspass med Super Cuben SE-CKC, säger min flyglärare Birger Ek: ”Nu törs jag inte åka med längre, nu får du flyga ensam”. Det var en befriande känsla. Ingen som tjatar. Jag drog en sväng söder över ner till Ryningsnäs där Eje hade sin möbelfabrik. Han kom ut och vinkade.

Min flygtid var ca 8 timmar. Jag hade då ganska stor erfarenhet av segelflygning och var själv segelflyglärare.

EK- festen hade vi på Hotell Dacke i Virserum. Där klippte Birger ek av våra slipsar under högtidliga former.
Vi var tre elever, som anmält oss till flygutbildning i Linköpings Flygklubb. Vår lärare var Birger Ek och skolchef var Hasse Andersson.
Förutom mig var det Eje Ström och Karl Wondrus. Eje dog en naturlig död, dock för tidigt, Karl omkom i ett flyghaveri med en Mooney i Turkiet. Karl hade tidigare fått flygutbildning i Hitlers flygvapen under kriget. Själv knallar jag på tills vidare.
Uppflygningen gjorde vi för Hasse Andersson, sedermera kårchef i Frivilliga Flygkåren (FFK) även Hasse har gått bort i sjukdom. Vad som hänt med Birger Ek vet jag inte, vet att han flög och mekade på Nordflyg i Eskilstuna för många år sedan. Jag gillade honom som flyglärare.

I min flygdagbok nummer 1, kan man läsa att nämnda flygning gick av stapeln på ESDM som var dåtidens benämning för Hultsfreds flygfält, numera ESSF. Linköping/Saab hette då ESLN, numera ESSL och Jönköping hette ESJK, numera ESGJ.
Det blev inte mindre än 33 loggböcker under karriären, därtill två med enbart segelflygtid.

Att flyget skulle bli min uppgift i livet hade jag ingen tanke på då, det bara blev så.

20131122-235915.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *