Min första looping fredag 141003

20141004-014146.jpg
Tog med gamle kompisen Gunnar Lith (87) till Rotarys lunchmöte på hotell Hulingen i Hultsfred idag. Vi lyssnade till ett intressant föredrag om kapplöpningshundar på Irland. Därefter åkte vi till Virserum ett ärende.

På hemvägen besökte vi monumentet av motorcykel märket Indians konstruktör Carl Oscar Hedström 1871 – 1960. Monumentet står intill vägen några km väster om Lönneberga kyrka på den plats där en gång backstugan stått där Hedström föddes.

Nog inte så många som känner till denna intressanta historia. Harley Davidson och Indian var ganska lika varandra. Hedström hade tidigare jobbat ihop med en av HD konstruktörerna men separerade. Kännetecknande för Indian var att gashandtaget satt på vänster sida i stället för på höger, som övriga motorcyklar har. Anledningen lär ha varit att Hedlund sålde sina hojar till polisen, som på detta sätt kunde gasa med vänster hand och skjuta revolver med den högra. På höger sida satt ett liknande handtag men det var endast för att justera tändningen med. Kanske mest för att sänka tändningen när man kickstartade, så att man inte åkte över styret när motorn baktände, jag var lätt på den tiden och hade respekt för detta startsystem på stora hojar.

Själv hade jag en röd Indian, 1000 cc på 50- talet, som jag sålde för 5 (fem) kronor, den var snygg och fin. På den tiden stod det en Harley på flera logar, ingen ville ha dem, de flesta gick till skrot, samma sak med Indian. Idag får man betala flera hundra tusen kronor för en Indian.

Jag nämnde Lönneberga kyrka. Ett minne poppar upp. Jag hade lärt mig segelflyga och låg väster om Hultsfred och kurvade termik. Jag hade god höjd och bestämde mig för att försöka göra en looping, något som jag aldrig gjort eller varit med om tidigare. Jag tryckte upp farten och steg rakt upp men fegade ur och det blev någon slags wing ower i stället. Skam den som ger sig, jag tog ny fart och fortsatte varvet runt, när jag kom i ryggläge justerade jag så att jag låg rätt på vingarna, vid den efterföljande dykningen fick jag se att jag låg rakt över just Lönneberga kyrka. Inget att rekommendera men visst var det spännande. Det har blivit många loopings och även bunt sedan dess. Jag har till och med utbildat Usama bin Ladins äldste bror Salem bin Ladin i aerobaticens grunder. Men det är en annan historia många år senare.

3 reaktioner till “Min första looping fredag 141003”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *