Nyårsafton 151231 

Jag hade förberett mig på en nyårsafton med Bella i ensamhet i Sjundhult, det skulle bli min andra nyårsafton utan Sollan sedan mer än 50 år tillbaka. 1997 tillbringade jag jul och nyår i Bangladesh, jag var där i två och en halv månad. Jag flög där som avbytare för MAF-Sweden. På nyårsafton blev jag tillsammans med övriga svenskar, som bodde på samma gata i stadsdelen Banani i huvudstaden Dhacka, inbjuden till missionärerna Birgitta och Bengt Brolin. Det var en trevlig och minnesrik kväll. Årskiftet tillbringade vi på deras tak under bar himmel. Kommer ihåg att jag för första gången i mitt liv stötte på flygande hundar, något som jag inte ens kände till att de fanns. De flög över palmkronorna. Den natten fick jag sova under moskitnätet för att inte bli helt uppäten, något som man slapp i Tranås denna natt. 

Även detta årsskifte tillbringade jag under bar himmel, skillnaden var väl ungefär 30 celsiusgrader. Bakgrunden var att min vän sedan många år, förre speedwaystjärnan Ove Fundin ringde mig några dagar tidigare och inbjöd mig och Bella till sitt svenska hem i Tranås. 

Jag besökte Sollan under några timmar på förmiddagen och fick klartecken att åka till Tranås. Sollan blir numera lagd vid klockan 20.00 och något nyårsfirande orkar hon inte längre med. Våra gamla vänner som vi firat nyår tillsammans med under många år är till stor del inte kvar i livet och övriga har funnit nya umgängen. 
Jag blev glad över inbjudan och tackade givetvis ja. Ove sa att det kommer ytterligare en grabb, Christer Gerlach, känd som globetrotter med flera jorden runtkörningar med bil, programledare i TV, krigskorrespondent, journalist på Expressen och diverse motortidningar, författare med diverse spännande resor med både bil och motorcykel. Jag har hört och läst en hel del om honom, han har kört gjorden runt med bil i olika riktningar ett antal gånger. Christer har bland annat kört från Nordkap till sydkap. Ni kommer säkert att finna varandra sa Ove, och det gjorde vi.  


Christer Gerlach

Bella och jag bordade vår nyinköpta bil i Sjundhult, en något större bil än vad vi egentligen behöver men fyrhjulsdrift är ett måste när man bor på landet som Bella och jag gör. Turligt nog fick jag leveransen samma dag som den första riktiga snön lade sig som ett täcke över Sjundhult.   

Resan gick på hala vägar över Yrdrefors och Österbymo till en udde vid Skoboviken vid sjön Sommen utanför Tranås. Skoboviken ligger mig varmt om hjärtat, där på isen flög jag in många fina svenska kronor med våra Cessnor på rundflyg över helgerna under slutet av 60- talet.
Där, på Skoboviken dök det en gång upp en man som var betydligt äldre än mig. Han presenterade sig som Stig Kernell, Stig var privatflygare sedan många år, han var flyghistoriker, författare och duktig föredragshållare. Han ville hyra vår Cessna och det fick han givetvis. Det blev början till mer än 30 års vänskap. När han slutade sitt chefsjobb vid fyllda 60 år inviterade jag honom till att följa med mig till Florida där vi plockade upp och leveransflög en tvåmotorig Piper Seneca, som vi korsade Atlanten med. När vi passerat Island sa Stig: ”Kan du förstå varför Grönland är vit och Island grön”. Ja det kan man ju fundera över men så är det.
Ioana och Ove Fundin samt jag besökte honom i hans hem några månader innan han gick bort. Stig var en stor humorist och det var ingen större överraskning när jag läste hans egen dödsannons, som löd så här:
JAG ÄR DÖD! 

STIG KERNELL

Datum
Tillbaka till nyårsfirandet. Jag blev hjärtligt mottagen av loana och Ove, även Christer Gerlach var där. Kvällen började med bastubad till någon öl. Ioana följde upp med diverse godis, hummer, lax och god dricka. Timmarna förflöt snabbt med diverse berättelser från oss alla. Även Ioana hade mycket att berätta från sitt liv som känd skådespelerska i Rumänien. Christer och jag fann verkligen varandra, kan hända det blir något gemensamt äventyr på motorcykel med oss tre framöver.  

  
Ioana Ove och jag
   

Bidrog med mitt alster till det nya huset

Laxen smakade utmärkt hummern lika så

    
   
Ove och Christer i väntan på årsskiftet

  
Nyårsdagens morgon bjöd på dimma och lätt snöfall som övergick till ganska fint väder när vi närmade oss Vimmerby. Bella och jag besökte Sollan under några timmar, sedan fixade jag till lite rotmos till fläskläggen jag kokade för några dagar sedan, även denna måltid smakade bra och uppskattades även av Bella.
En God fortsättning på det nya året tillönskar Bella och jag Er alla, som stått ut med mina skriverier och kåserier under det gångna året!

En kommentar till “Nyårsafton 151231 ”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *