Onsdagens motorcykeltur

20140711-013737.jpg

Onsdagsmorgonen blev stressig, Sollan till avlastning, hennes syster klippte håret på mig så att det skulle få rum i hjälmen och jag låg på en britts på sjukhuset närmare en timma där jag fick dropp för min järnbrist, snyggade till hojen, en Honda TransAlp 650cc. Upp i sadeln och vidare till Sommen där jag mötte upp med Ove Fundin och hans kusin Börje Fundin. För Er, som inte känner till Ove Fundin, har han som förflutet fem världsmästerskap i Speedway, 7 världsmästerskap i par speedway och jag vill minnas att det är nio svenska mästerskap. Han anses vara världens bästa speedwayförare genom tiderna. Han är nu 81 år men ”Still going strong”.

Hur många tusen mil vi åkt motorcykel tillsammans genom Europa vet jag inte, men vi har gjort många trevliga turer och som Ove en gång sade: ”Vi är samma andas barn”.

Vi körde med Börje i täten från Sommen i Småland genom fagra nejder på smala, krokiga vägar upp genom Östergötland passerade Väderstad till resans mål, som var den gamla staden Vadstena med sitt Gamla slott.

Där runt hamnen samlas varje onsdag hundratals gammelbilar, sportbilar och allsköns motorcyklar, ett verkligt ”Mecka” för motorintresserade.

En gammal välvårdad skuta kunde man beskåda bland alla plastbåtar i miljonklassen och därunder. Vi drack läsk och åt glass i solgasset. Tog en promenad genom slottsgården och vidare runt hamnen.

Vi satt på en bänk när en kille jag först inte kände igen hojtade till. Det var Janne Svensson, som under några år var teknisk chef i vårt flygbolag. Han strosade också omkring i sommarvärmen. Det visade sig att han, som sedermera blev luftfartsinspektör på Luftfartsverket hade besiktigat en Mooney, ett flygplan som Ove Fundin varit ägare till. Ove har också varit pilot men även fallskärmshoppare med över 1000 hopp. Sånt har inte jag hållit på med, tycker det ät onödigt!

Returen gick via Omberg, vill minnas att det är Östergötlands högsta berg, 263 meter över havet. Vi körde vidare och passerad den kända ”rökstenen”, den ligger på en liten ort som heter Rök. Det är Sveriges största runsten. Detta borde jag känna till tyckte Ove, som alltid är väl påläst när vi är ute och åker. Det var nog den lektionen i skolan jag somnade på.

20140711-013900.jpg

20140711-013946.jpg

20140711-014044.jpg

20140711-014130.jpg

20140711-014340.jpg

Vi hamnade så småningom i Tranås där vi besökte fiskekrogen vid hamnen. Där mötte Oves hustru Ioana upp och Ove bjöd på en delikat middag.

Tranås är Oves hemstad och många kommer fram och hälsar, det blir många ryggdunkningar var han än visar sig. Ove Fundin står sedan några år tillbaka som staty i brons på stadens torg. Jag stannade till och tog några bilder på hemvägen. Jag körde hem över skogarna, passerade Ydrefors, Österbymo hem till Sjundhult. Det tog en timma och tio minuter.

Hunden Bella hade varit hos Annkatrin och Kjell Engström över dagen. Kjell var produktionschef på Holmstroem Air under många år, nu njuter han sitt otium som pensionär, tyvärr har inte hans hälsa stått honom bi de senare åren.

Bella blev jätteglad när husse kom och hämtade henne. Eftersom matte var på ett hem över dagen och natten fick Bella hela hennes säng. Hon ligger alltid hos oss om nätterna.

På morgonen fick jag se ett stort rött märke på högra vadmuskeln. Såg direkt att det var borrelia. Borrelia är en infektion som sprids via fästingar. Det är tredje året i rad som jag har borrelia. Vår husläkare kom över på en kopp kaffe och konstaterade att min diagnos stämde. Nu blir det en antibiotikakur under några dagar.

20140711-014606.jpg

20140711-014657.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *