Orientexpressen

130824
Året var 1994. Lyxtåget i Asien med ädelträ så långt ögat når. Här är Orientexpressen – på riktigt.
Medan originalet stannade i Istanbul, på den europeiska sidan, rullar Eastern & Oriental express till 100 procent i Asien.

Lyxtåget mellan Bangkok och Singapore kan beskrivas som en exklusiv kryssning – utan att man behöver åka båt.
Jag beger mig till Hualampong-stationen i Bangkok i god tid före avgång. E&O express har egen incheckning, en bärare tar hand om väskan, välkomstdrink serveras och en assistent ledsagar mig till min kupé.
Inredningen är makalös.
Mässing och ädelträ så långt ögat når. Här måste ha gått åt en mindre regnskog, tänker jag, men på E&O express försäkrar de att allt trä kommer från odlad skog.

Vi rullar ut genom Bangkoks förorter, som aldrig verkar ta slut. Jag står i baren längst bak på tåget, håller mig i med ena handen på det välputsade mässingsräcket, med den andra handen vinkar jag åt de fattiga i Bankocks slum. Det känns inte bra men de blir glada när jag vinkar och de vinkar tillbaka.
Första stoppet blir vid bron över floden Kwai. Medan mina medpassagerare väller av tåget för att fotografera denna krigs- och numera turistsymbol.
Vi gör ett några timmar långt stopp och tar färjan över till Georgetown på ön Penang, guidas runt i en cykel rickshaw.

Känslan av att sitta här och se landskapet sakta glida förbi när tåget rullar igen slår det mesta. Jag beställer in en irish coffee från barvagnen och lutar mig tillbaka i soffan.
Jag vaknar upp ur min dvala när en blåhårig amerikansk dam trampar på min fot. ”Excuuuse mee”, säger hon på bred sydstatsdialekt.
Blandningen på folk är ganska stor: amerikaner, japaner och européer dominerar. Även åldersmässigt är spridningen stor, med allt från pensionärer till ungdomar.

Jag blev bjuden på resan om någon undrar. Min plånbok tillåter inte att jag betalar själv för hela den här närmare 200 mil långa resan ner till Singapore, som spänner över två dygn.
Billigaste alternativet för oss som följer med hela vägen kostar drygt 15 000 kr – enkel väg.

Vill man ha gott om svängrum på tåget finns President-sviten, som täcker nästan en halv vagn, till det facila priset av 3 000 dollar (cirka 27 600 kr). Men då måste du hitta någon att dela kupén med, annars blir det till att betala för två… Det får väl bli nästa gång om jag får råd!

20130824-042313.jpg

20130824-042329.jpg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *