På SEFF,s 40- årsjubileum i Stockholm 161112

Blev medbjuden på SEFF,s 40- årsjubileum som hölls i lördags kväll (och natt) på M/S Birger Jarl, som ligger förtöjd vid Stadsgårdskajen i centrala Stockholm     Jag startade från Vimmerby och körde upp över ett snötäckt Småländskt högland mot Tranås där jag plockade upp Ioana och Ove Fundin samt Oves kusin Börje Fundin. Färden gick vidare mot Stockholm och speedwayfesten ombord på MS/Birger Jarl, som numera ägs av tv- kändisen och miljonären Leif-Ivan Karlsson. 

   M/S Birger Jarl var tidigare känd under rederinamnet Ånedinlinjen. Jag har genom åren flera gånger rest med detta fartyg till Finland, jag hade även under en period ett samarbetsavtal där vi flög passagerare från olika hörn av Sverige över vårt linjenät där passagerarna kunde fortsätta resan med M/S Birger Jarl.

   Vi mötte ett Stockholm där spåren av senaste dagarnas snökaos fortfarande levde kvar. Man kunde fortfarande se övergivna bilar mitt i en rondell, folk hade lämnat sina bilar och gått därifrån. Meterhöga snödrivor, en ständig ström av lastbilar, som tömde sina snölast direkt i hamnbassängen. Vi hittade en gratisparkering bland snödrivorna uppe på Söders höjder. Kunde promenera utför del långa trappan nedför det branta berget. Alldeles nedanför trappan låg fartyget förtöjt. 

   Efter incheckning och tilldelning av hytter, kunde festen börja. Idel gamla kända ansikten med betoning på gamla. De unga nutida speedwayåkarna lyste med sin frånvaro. 

   ”VargOlle” Nygren hyllades, han hade fyllt 87 år dagen innan, kan man tänka? Jag kommer ihåg när jag som sexåring var med pappa i Målilla på speedway och de ropade ut att en grabb, som hette Olle Nygren och endast var 16 år ställde upp på startlinjen. Självklart att Olle blev min stora speedwayidol genom livet. Kunde väl inte då då tänka mig att jag skulle bli medbjuden både på Olles 75- ovh 80- årskalas. Jag kommer även ihåg när jag år 1957 hade kört på min helt nya Husqvarna Guldpil upp till Hedemora och TT- tävlingarna där. Vem får jag då se om inte VargOlle komma körande in i depån nedkabbat i en stor vit amerikanare med en blond bikinibrud vid sidan och på släpkärran stod det tre TT- hojar. VargOlle ställde upp i alla tre klassens 125 cc, 350 cc och 500 cc. Olle var bra på alla motorsporter där han ställde upp, något världsmästartitel lyckades han tyvärr inte få men titeln som Sveriges genom tidernas största och populäraste motorsport stjärna kan nog ingen ta ifrån honom. 

   Det blev mycket snack runt borden och gamla minnen berättades, verkligen intressant att lyssna till dessa åldrande berättare. En härlig buffé stod framdukad och ingen behövde lämna matsalen hungrig. 

   Dansen pågick över Börje och min hytt till långt in på småtimmarna. Efter en fin frukost skildes vi från alla vännerna och Ove tog hand om ratten och vi körde söderut mot Tranås i ganska fint väder. Får medge att jag nog sov största delen av hemresan.

   Jag hann med mitt dagliga besök hos Solan på äldreboendet där även sonen med familj dök upp. Därefter hämtade jag vovven Bella som varit hos mina vänner Ann-Katrin och Kjell Engström över natten. Bellas glädje vid återseendet var inte att ta miste på. Ann-Katrin bjöd på en fin middag och Bella och jag kunde sen återvända till vårt Sjundhult och fortsätta kvällen framför en värmande brasa! 

MS/Birger Jarl vid Stadsgårdskajen

SEFF,s ordförande advokaten Åke Bronè intervjuar Ove Fundin om hur det kändes att bli flerfaldig världsmästare (5 gånger) och hur det kändes för VargOlle att bli Sveriges meste motorsportfavorit genom tiderna

Ove och Åke 

VargOlle Nygren 87- års jubilar

Däruppe på söderns höjder kunde vi parkera bilen. Den gamla hissen är sedan länge endast ett byggnadsminne men den långa trappan finns kvar

M/S Birger Jarl nu som resturang och hotell

Börje Fundin lastar bilen för hemfärd

Ove Fundin har tagit över rodret

En bild över gamla Stockholm tagen från sidorutan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *