Semester på motorcykel till Norge. Del 1, 170717

Ove Fundin med sin BMW R1200RT på en bild från en tidigare resa

Måndag morgon, jag tar motorcykeln och kör över skogarna vid Österbymo till Tranås där jag kommit överens med Ove Fundin om en tur på motorcykel. Vi hade först tänkt att vi skulle åka över till Baltikum men kom underfund med att det blev lite för tidskrävande med färjor när vi bara har denna vecka på oss. Kiruna blev nästa förslag men det visade sig vara för långt även dit.

Vi bestämde att ta en oplanerad tur till Norge. Vi styrde norrut med destination Sälens Högfjällshotell där vi bokat en lägenhet, det fick bli första dagsetappen.Ove tog ledningen och jag var som vanligt ”rotetvåa”, värst vad han hade bråttom idag, jodå det fanns fartbegränsningar men det gick undan värre. Pensionärer har bråttom, det gäller att hinna med, 84 respektive 77 år men det är egentligen ganska obetydliga siffror. 

Vi passerade Motala, Askersund, svängde västerut genom Tiveden, som förr var ökänt för rövare och banditer. Kommer ihåg att jag läste en äventyrsbok i min barndom som hette ”Vandringen genom Tiveden”. Det var intressant att komna till dessa trakter nu på ålderns höst. Kolmården var också ett skogsområde som lär varit farligt att passera. Numera börjar hela Sverige bli farligt att vistas i, det finns rövare, mördare och banditer utöver hela landet. 

Vi kom upp till Laxå. Laxå är en plats jag inte har mycket erfarenhet av. Kommer dock ihåg att jag tillsammans med numera bortgångne piloten Kjell Ahlberg på AB Lövbergs Lila, (kafferosteri) gjorde en taxiflygning med två fullastade Piper Navajo. Vi hade 7 passagerare i varje flygplan, det var innan det var så stort krav på två piloter. Efter några mellanlandningar kom vi till Gatwick i London där vi hade fyra dagars stopp. Vi hyrde en bil och körde utefter Englands sydkust, bland annat staden Brighton dit jag under 70- talet ofta flög med folk från Gyllings Elektrinikprodukter. 

Det var intressanta kvällar med Kjell, han berättade om sina äventyr i flygvapnet, sitt haveri där han undkom med livet i behåll och hur det var att flyga Mustang. Ja det var en intressant gubbe, betydligt äldre än mig. Vi hade tidigare funnit varandra under en teknisk kurs i USA där vi fick lära oss att flyga Piper Cheyenne (turboprop). Piper Cheyenne turboprop

Nog om Laxå, efter fika fortsatte vi, en felkörning gav oss några mil extra. Vi passerade Karlskoga, Filipstad och Malung där tusentals människor samlats för Malungs Visfestival, något dansbandsjippo, som inte intresserade oss. 
Vi kom fram till Sälen och högfjällshotellet vi femtiden, efter en strålande dag med solsken och ca 20C grader stötte vi på ett mycket kraftigt ösregn med hagelskurar. Vi var dyblöta när vi steg av våra hojar.Vi parkerade framför vårt lilla radhus

Hotellet Gammelgårdens köttbullar var de dyraste jag ätit under mitt ganska långa liv. De kostade 195 kronor, de var av renkött, kanske det motiverade de ohemula priserna.Ove lät sig väl smaka i mysig miljöÄven jag

Tillbaka på hotellet studerade vi kartan och planerade för morgondagens tur in i Norge. Vi gick till sängs ganska tidigt, somnade ovaggade efter en ganska jobbig körning på närmare 600 km. Min rygg och högra axel ger sig till känna. Det är endast en månad sedan en röntgenbild visade att en muskel i högra axeln är skadad, därutöver lider jag av spinal stenos, som läkarna vill operera men jag avstår tills vidare.

   Sov gott! Vi hörs i morgon!Utsikten från vårt fönster frampå natten. Nätterna är ljusa då här långt norrut i vårt land

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *