Söndagskvällskåseri

Aftonstämning vid Spegeldammen
Sollan och jag besökte gudstjänsten vid Kröngården idag kl 10.00 med efterföljande kyrkkaffe och samvaro med goda vänner.

Återvände till vår del av Sjundhult där Bella väntade, hon blir lika glad varje gång man kommer hem, först ska matte välkomnas, sedan husse. Under natten som gick skulle hon ovillkorligen ut, jag släppte ut henne och där rök hon ihop med med granntantens katt. Katten före och Bella efter, de försvann ur synhåll, klockan var ca 04.00. Efter en stund kom hon tillbaka och lugnet var återställt.

När vi kom tillbaka efter Kröngården fick jag Sollan att vila på soffan medan jag tog min Honda Transalp och åkte in ”to down town” för att lägga på ett brev med en skadeanmälan efter en märklig krock jag var med om tidigare i veckan. Jag hade stannat vid en hög häck vid ett gatukryss, hörde en smäll och fick se att det låg en mycket tilldragande kvinna på min motorhuv. Hon liksom jag blev chockade. Hennes trampcykel var kvaddad och högerfronten på vår MG såg inte bra ut. Försäkringsbolagen får väl komma överens om vållandet, jag stod stilla och en cykel kommer på trottoaren på fel soda om gatan. Tycker inte det var något att diskutera. Jag tyckte dock synd om henne så jag föreslog att vi tar på oss var och en sina skador, vilket hon accepterade.

Efter några dagar ringer en arrogant dam från motpartens försäkringsbolag och skyller på att jag inte tagit hänsyn till att motparten hade företräde, jag upplyste om att jag inte kände till att man ska lämna företräde för trafik på en gångtrottoar när man står stilla. Kvinnan upplyste om att händelsen var polisanmäld, ja men det var ju trevligt, då är det ju inte jag som bråkar och då är det väl bara att invänta försäkringsbolagens utlåtande.

Nåväl vad jag ville ha sagt var att det danska postverket, som tydligen styr postgången i vårt land numera hade tömt lådan redan klockan 13.00 och jag var 15 minuter för sen. Jag inhandlade en pizza på hustruns order, inte min favoritkost men ibland får man rätta sig efter, vi delade på den. Sedan sov vi middag några timmar, sedan satt Bella och jag en stund på ljugarbänken.

Sollan är nu för svag för att följa med ner till vår damm trots att det endast är max 100 meter. Jag placerade henne vid fönstret så att hon kunde se det fantastiska fågellivet i och omkring dammen. När jag drog upp persiennen hoppade en räv iväg, han hade legat och tryckt mellan dammen och vår stuga, räven fortsatte utefter dammen och försvann så småningom in i skogen.

Jag tog kameran med mig och tog en promenad ner till vår vattenkälla vid Spegeldammen. Jag sätter mig på en soffa, alldeles intill ute i dammen på en sten sitter två gräsandhanar och kuttrar. Det är nog de som har sina fruar liggande på ägg ute på öarna. Längre bort i dammen simmar några knipor och på en sten mitt i dammen ligger en fiskmåshona på sina ägg. Tror det är samma hona som återkommer varje år och gör sig ett rede där hon ligger flera veckor i gassande sol och ibland i ösregn. Hanen finns alltid i närheten och verkar avlösa henne ibland.

Vi har flera fågelholkar runt våra stugor och de verkar också bebodda. Under tegelpannorna har sädesärlor och svalor sina bon. Ja det är fantastiskt!

Invid källsprånget växer en fin rododendron, det är min favoritblomma men varför blommar den så kort tid? Ser att Bror lagt några öl på kylning i vattenkällan, men varför dricka öl när vi har så fantastiskt gott källvatten med en temperatur på endast 8 grader C även mitt i sommaren.

Normalt brukar det stå en häger och fiska i dammen, den brukar stå där hela dagarna, ibland kan det vara tre stycken, de gillar svenska flodkräftor samt spegelkarp. Men i år har jag endast sett hägern några få gånger, förra året kom den inte heller så ofta, den kanske har hittat bättre matställe. Hör hur granntantens får bräker uppe i skogen, de har väl ingen mat stackarna!

Jag har inte orkat gå runt dammen i år, benen bär dåligt och hjärtat börjar säga ifrån. Sjukvården skickade hem mig med ytterligare en näve mediciner och ingen åtgärd. Har blivit uppmanad att begära en sekund opinion och höra om de verkligen undersökt den nya metoden att ränsa kranskärl, men det har inte blivit av, känns ibland som det kvittar. Förr gick jag runt dammen och smög på de stora karparna, nu beskådar jag dem på avstånd. Jag kan höra hur de sörplar i vassarna, det låter som de snarkar. Jag hör också grodornas kvackande. Och i fjärran hör hav göken. Nej, jag längtar inte in till stan, där man bor i ett hål i väggen hos en hyresvärd, som inte tillhandahåller ens de självklara reparationer som behövs.

Fortsatte bort till bastun, den vilar nu till nästa fredag då Bror, min hyresgäst och granne värmer upp den igen. Kollar upp mot torpstugan där han bor men där verkar lugnt. Han jobbar skift och försöker väl sova, han går på sitt pass klockan 23.00. Det är samma tid som vi startade nattpostflyget från Växjö till Arlanda förr i världen när jag själv jobbade på nätterna, vi flög tillbaka kl 01.00.

Gick förbi Spegeltorpet, som väntar på sina första gäster från Tyskland, det är i stort sett fullbokat över sommaren. Förra året hade vi gäster från flera länder i Europa.

När jag passerar bakom vårt brännvinsbränneri, där vi själva bor kan jag konstatera att vi har ved för ytterligare en vinter.

Ja det har varit en fin dag och en stämningsfull kväll, inte ens tv,n har varit på.

20140601-235353.jpg

20140601-235431.jpg

20140601-235454.jpg

20140601-235513.jpg

20140601-235547.jpg

20140601-235609.jpg

20140601-235635.jpg

20140601-235704.jpg

20140601-235726.jpg

20140601-235744.jpg

20140601-235804.jpg

20140601-235845.jpg

3 reaktioner till “Söndagskvällskåseri”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *