Spegeldammen 160403

Här sitter Bella och jag och filosoferar på en liten bänk/planka vid den öppna klara och friska vattenkällan. Det är inte som den stora ljugarbänken vid husväggen.
   Det är en bänk vid en plats där man kan sitta i lugn och ro och begrunda livets frågor och mysterier.  

  Bella i husses knä Källsprånget

Vid dammen ett stycke från mig sitter en proffsfiskare på karp, han har åkt från Vetlanda för denna karppremiär. Tyvärr är det nog lite för kallt i vattnet för att karparna ska vara på bettet. Han berättar att han sett en fiskgjuse dyka ner och flög iväg med en karp på ca 20 cm. 

För snart 30 år sedan gick jag fram här med bössan på ryggen, det var tjäle på flera decimeter i marken men just här trampade jag ner mig och upptäckte att det var en gammal källa som hade vuxit igen.

Då ägde inte Sollan och jag marken , jag arrenderade bara jakten. I år blir det 25 år sedan vi köpte gården. Jag berättade händelsen för kompisen Sigge Olofsgård, han föreslog att jag skulle prova att gräva en damm. 

 Sigge Olofsgård

Sagt och gjort, jag ansökte om tillstånd från länsstyrelsen och fick tillstånd. Jag lät gräva fram källan till vad den är idag och upptäckte ytterligare en liknande plats ett stycke därifrån. När grävmaskinen kom ner någon meter sprutade det en vattenstråle mer än en meter upp i luften, hålet vattenfylldes omgående och det blev efter några dagars grävning en damm på ca 3000 m². 

Detta var på våren, på hösten var dammen helt fylld, då grävde vi lika mycket till. Nästa vår var även den delen vattenfylld, vi fortsatte då och gjorde dammen helt klar. Den mättes då upp till 9040 m² inklusive fyra små öar, det största vattendjupet var då 2,8 meter. 

Någon granne yttrade sig och sa att ”han är inte klok, det blir aldrig något vatten i den dammen”. Samma tongångar när jag flyttade två gamla torp som fanns på ägorna. 

Sigge rådde mig att köpa in några spegelkarpar, jag ansökte åter till länsstyrelsen och fick tillstånd att plantera in både Spegelkarp och svenska flodkräftor. 

Vi åkte till Älmeboda i Småland och köpte 6 karpar som vägde mellan 4 och 5 kg samt ett 20- tal småkarpar. Dessa har förökat sig i tusental trotts att alla påstod att inte karpen kunde föröka sig. 

Flodkräftorna, 485 stycken fick jag från en granne till vår sommarstuga på Öland. Karparnas antal ökade till att bli små tusenbröder. 

 Folk kom från alla håll och fiskade i vår damm som fick namnet Spegeldammen.

Vad jag då inte gillade var att några ynglingar från Hultsfreds fiskeklubb tjuvfiskade några malar i Emån och självsvåndigt och olagligt planterade ut dem i vår damm. 

Även dessa malar har förökat dig och blivit riktigt stora. Har sedermera förstått att lagar och förordningar inte följs av medlemmar i Hultsfreds Fiskeklubb. Efter några år tjuvfiskare de upp större delen av mina avelskarpar som nu hunnit bli riktigt stora. De återplanterades utan tillstånd i sjöar i Hultsfredstrakten. En av tjuvfiskarna lär ha belönats med en ordförandepost i fiskeklubben. 

Idag är jag dock tacksam för malarna, de har mot alla odds förökat sig rikligt och håller biotopen i balans.

Det blev sedermera ytterligare en mindre damm med endast flodkräftor eftersom malarna åt upp kräftynglen, nu har de en fristad i den lilla dammen, dock har en häger kommit på att den kan tillbringa hela dagarna vid våra dammar men fortfarande finns det kräftor kvar även om det inte blivit någon större succé. 

Ja detta var lite av vad jag satt och filofiserade över med Bella liggande vid min sida denna söndagseftermiddag i solskenet och 15°C i skuggan.  

    
    
  

  
   

image

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *