Vinteridyll 161109

Vintern, eller som man förr sade ”Kung Bore”, har slagit till i våra trakter. 

   Vackra vyer och mycket vilt söker sig till mitt enkla käll. Oavsett vilket fönster jag ser ut igenom så ser jag rådjur hela dagarna.   Börjar få svårt att känna igen de olika familjerna. Get med tre kid, get med två kid, get med ett kid, getter utan kid. Två bockar, den ena bocken kom för första gången i går. 

   De äter mina nedfallna äpplen och päron, som finns i tusental under snön, har en buske med några vinbärsliknande bär som rådjuren verkar att älska.

   Brukar alltid ha minst ett rökt rådjurslår på julbordet men i år väljer jag att beskåda rådjuren från stugan. Gubben börjar nog bli lite blödig! Även om jag lätt kunde skjuta något av dem skulle jag inte orka släpa in det flå och ta ur det med den kondition med magsår och hjärtsvikt jag nu har! De får bli fläsklägg, ärtsoppa, bruna bönor och just nu en nykokt oxbringa. Framemot jul kommer jag att koka några grisfötter, det är en läckerhet som jag är uppfödd med. Jag lider ingen nöd! 

   Bella gillar att jaga iväg rådjuren, men de verkar ha tappat respekten för henne, de är snart tillbaka igen.

   Igår åkte jag in till Vimmerby socken och inhandlade en saltsten och diverse frön till småfåglarna. Ska försöka köpa en bale med insillage någonstans.

   Utterfamiljen dom har terroriserat min damm senaste tiden har inte varit synlig sedan snön kom. Läste i en broschyr att det endast finns va 100 uttrar i hela Småland. Är det då rimligt att just jag ska försörja 4% av dem? Om det eventuellt finns någon karp, mal eller svensk flodkräftan i mina dammar är nog högst tveksamt. Jag har lyckats vårda och hålla dessa vid liv ca 24 år. Tidigare var det medlemmar i Hultsfreds fiskeklubb som kyvfiskade och stal mina avelskarpar.

   Här ett bildkollage från igår: 

Spegeldammen i vilaMin infart Bror Adolfssons stuga Under hasselbusken I bakgrunden vår vedeldade bastu

Idyll vid gamla kyrkvägen till Frödinge

Spegeldammen har lagt sig till ro

En kommentar till “Vinteridyll 161109”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *